Dokazi Agima Zogaja u cijelosti nepouzdani

Osnovni sud u Prištini oslobodio je okrivljene Fatmira Limaja i još devetoricu njegovih saboraca za ratne zločine u tzv. predmetu "Klečka", saopštio EULEX.

Osnovni sud u Prištini, u veću sastavljenom od dvoje EULEX-ovih sudija i jednog kosovskog sudije, kojim je predsjedavao EULEX-ov sudija, oslobodio je okrivljene  Arbena Krasniqija, Nasera Krasniqija, Nasera Shalu, Nexhmija Krasniqija, Fatmira Limaja, Behlula Limaja, Shabana Shalu, Sabita Shalu, Besima Shurdhaja i Refkija Mazrekua, koji su bili optuženi za ratne zločine i srodna krivična djela u tzv. predmetu "Klečka".
Sudsko vijeće je ukinulo mjeru javljanja u stanici policije u pogledu svih okrivljenih i naložilo je da im se vrate njihovi pasoši, saopšteno je iz EULEX-a.
"Sudsko vijeće smatra da su argumenti Tužilaštva u znatnoj mjeri zasnovani na dokazima koje je obezbjedio sada pokojni, svjedok saradnik, Agim Zogaj. Međutim, sudsko vijeće smatra da dokazi koje je on obezbjedio o važnim predmetnim stvarima, posebno o identitetu lica za koje je tvrdio da su izvršila krivična djela za koja su optužena, nisu potkrepljeni pouzdanim, nezavisnim dokazima i, u stvari, nisu dosljedni drugim dokazima i u suprotnosti su sa istima. Uopšteno, sudsko vijeće je našlo da su, u važnom materijalnom pogledu, dokazi Agima Zogaja u cijelosti nepouzdani i da bi bilo nesigurno oslanjati se na iste u cilju osuđivanja okrivljenih za krivična djela iz optužnice. Cijelo obrazloženje presude biće dostavljeno u roku od trideset dana", navodi EULEX.
Navodi se i da je sudsko vijeće utvrdilo slijedeće činjenice: "(1) OVK je 1999. god. upravljala pritvorskim centrom u selu Klečka. (2) Prema nekim licima pritvorenim u Klečki bilo je lošeg postupanja. (3) Dragoljub Tanasković, Žarko Filipović, Života Todorović, Dragan Vučetić i Bojan Cvetković nezakonito su ubijeni a njihova tijela sahranjena na lokaciji KER01 u selu Klečka. (4) Veljko Marković i Nebojša Đuričić nezakonito su ubijeni a njihova tijela sahranjena na lokaciji KEQ01 u selu Klečka. (5) Arben Avdulji, za koga je Agim Zogaj naveo da je, takođe, ubijen u Klečki, zvanično se vodi kao nestao."
Krivični postupak je vodio EULEX-ov tužilac iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Svaka od strana ima pravo na žalbu.