Apel kosovskim vlastima

Na Kosovu nema potrebe za promocijom međureligijskog dijaloga, zato što je dokazano da su zajednice živjele zajedno bez ikakve diskriminacije na vjerskoj osnovi, poručeno je u utorak na konferenciji poglavara vjerskih zajednica o međureligijskom dijalogu. Oni su, međutim, zatražili od institucija da što prije usvoje Zakon o vjerskim zajednicama te izrade zakon o povratku imovine, a kako bi vjerske zajednice mogle normalno funkcionisati.

U organizaciji misije OEBS-a na Kosovu, u Prištini je u utorak održana konferencija o međureligijskom dijalogu na kojoj su predstavnici Islamske, Srpske Pravoslavne, Katoličke, Protestantske i Jevrejske zajednice govorili o vjerskoj baštini, imovinskim pravima i pravnom okviru o slobodi vjeroispovijesti.
Predsjednik Islamske zajednice na Kosovu, muftija Naim Trnava, ovom prilikom je izjavio da vjerske zajednice na Kosovu nemaju međusobnih problema, te da sarađuju, razgovaraju i gaje suživot, toleranciju i da su uvijek dokazale da su faktor stabilnosti u zemlji.
„Nemamo potrebe da promovišemo međureligijski dijalog. Kroz vijekove smo dokazali da živjeći jedno uz drugo živimo sa realnošću bez ikakvih razlika i diskriminacija na vjerskoj osnovi“, kazao je Trnava.
On je, međutim, skrenuo pažnju na to da i nakon 14 godina od rata, vjerskim zajednicama na Kosovu nije regulisan pravni status, što je negativno uticalo na njihov rad. Trnava je dodao da su EU u Izvještaju o napretku, kao i američki State Department poručile kosovskim institucijama da se ovo pitanje mora riješiti što prije. On je takođe nabrojio i pitanja koje državne institucije moraju sa prioritetom riješiti.
„Usvajanje zakona o vjerskim zajednicama, izrada zakona o povratku imovine vjerskih zajednica koja je konfiskovana za vrijeme ranijeg sistema, raspodjela budžeta za finansiranje vjerskih zajednica, kao i poštovanje vjerskih prava u javnim ustanovama, naročito u obrazovanju i prilikom zapošljavanja“, kazao je on.
Episkop raško-prizrenski Teodosije, ovom prilikom je kao predstavnik SPC na Kosovu, istakao da dijalog nema alternativu i da je potrebna komunikacija kako bi se došlo do rješenja koja su za ovu zajednicu bitna, na prvom mjestu život i opstanak. On je dodao da se Srpska pravoslavna crkva suočava sa mnogim problemima, te da je uvijek spremna da pristupi zajedničkom rješavanju.
„Ono što se tiče SPC na prvom mjestu jeste da sačuvamo svoj identitet, svoju imovinu, svoje postojanje u ovom vremenu, kako bi sve ono što je do nas došlo, što smo mi primili kao nasljeđe, mogli i mi da prenesmo našim potomcima. To je za nas dosta bitno u ovom trenutku. Imamo veliku podršku svih na Kosovu i Metohiji, međunarodnih faktora, i Islamske zajednice, i rimokatoličke crkve, i Protestanske i Jevrejske zajednice. Zaista sa ponosom mogu da kažem, i svima to ističem da mi, vjerski poglavari na Kosovu i Metohiji, imamo jedno duboko razumijevanje i da se slažemo u svemu onome što je najbitnije, a tiče se života, opstanka međusobonog poštovanja i rješavanja zajedničkih problema“, kazao je Teodosije.
Katolički upravnik Apostolske uprave na Kosovu, biskup DodÑ‘ Gjergji, je takođe istakao potrebu usvajanja zakona o vjerskim zajednicama koji bi omogućio legalno funkcionisanje u skladu sa zakonom i Ustavom Kosova. On je poručio i da se iskren dijalog predstavnika vjerskih zajednica na Kosovu treba nastaviti u cilju bolje budućnosti za sve.
„Zajednice se moraju angažovati kako bi se suočile sa poteškoćama ali i kako bi zajedno doprinjeli boljitku svih, što je jedini način za zdravu saradnju ka stabilnoj budućnosti“, poručio je DodÑ‘ Gjergji.
Šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jean-Claude Sćlumberger, kazao je da su pravo na slobodu misli, savjesti, vjeroispovijesti i uvjerenja osnovna ljudska prava koja zahtijevaju sveobuhvatnu zaštitu u svakom modernom društvu, te da lideri vjerskih zajednica snose veliku odgovornost u podsticanju uzajamnog poštovanja i razumijevanja među zajednicama na Kosovu.