Danas odluka u slučaju Klečka

Očekuje se da sudsko vijeće u slučaju Klečka donese konačnu odluku o Limaju i devet njegovih bivših saboraca. Odluka će biti donijeta danas u 14:00 časova u Prištini. Glavni osumnjičeni Fatmir Limaj očekuje oslobađajuću presudu. Također i advokat Limaja, Tomë Gashi vjeruje da će Limaj i njegovi saborci biti oslobođeni.

Mješovito sudsko vijeće u Prištini oslobodilo je 2012. Fatmira Limaja i trojicu bivših komandanta OVK optužbi za ratne zločine u selu Klečka.

Sud je ustanovio da nema dokaza kojima bi se potkrepila optužnica italijanskog tužioca Maurizio Salustro, po kojoj su Limaj i trojica njegovih potčinjenih počinila ratne zločine protiv civilne populacije i ratnih pritvorenika.

Advokati odbrane procjenjuju da ukoliko se poštuje pravda, onda će biti donesena samo jedna odluka, oslobađajuća za Fatmira Limaja i ostale. S druge strane i pravni eksperti također na osnovu predmeta i predstavljenih dokaza ocjenjuju da za osumnjičene u slučaju Klečka treba biti donesena samo oslobađajuća odluka.

Tomë Gashi, advokat Fatmira Limaja, izražava uvjerenje da na osnovu predočenih dokaza na ponovnom suđenju povodom ovog slučaja, i ukoliko se poštuje pravda, treba biti donesena samo oslobađajuća odluka.

EULEX-ov sudija ukinuo je kućni pritvor poslaniku Skupštine Kosova Fatmiru Limaju i devetorici njegovih saradnika.

"Balkan nikada ne bi mogao da bude čist i slobodan sa evroatlantskom perspektivom kad ne bi bilo borbe Oslobodilačke vojske Kosova koja je bila glavni promoter udaljavanja kriminalnog režima Miloševića. Danas bi sve bilo drugačije kad ne bi bilo te pravedne borbe", rekao je ranije Fatmir Limaj.

Limaj je potpredsjednik Demokratske partije Kosova i poslanik u Skupštini Kosova. Postupak za zločine u Klečkoj ponovljen je i ponovo je počeo 30. marta, a na jednom od prethodnih ročišta posebnom presudom optužnice su oslobođena šestorica bivših pripadnika OVK, koji su bili optužneni za ratne zločine.

Posebnom odlukom sudsko vijeće je odlučilo da se nastavi suđenje za Fatmira Limaja, Nexhmija Krasniqija, Nasera Shalu i Nasera Krasniqija i od tužioca zatražilo da promjeni kvalifikaciju krivičnog djela za koje su oni optuženi.