CIK produžila rok za prijavljivanje za izbore

Centralna izborna komisija Kosova produžila je rok za registraciju Kosovara koji žive u dijaspori za glasanje na lokalnim izborima na Kosovu zakazanim za 3. novembar. Ovim produženjem roka kosovske institucije daju mogućnost svim građanima u dijaspori da budu registrovani na glasačkim listićima sa ciljem političkog odlučivanja.

Glasovi dijaspore, prema analitičarima i predstavnicima političkih partija, su veoma važni i odlučuju o političkoj budućnosti Kosova.
Iako su ovi izbori lokalni, registracija glasača iz dijaspore će biti validna i za naredne parlamentarne izbore.
Kako bi se ispunila praznina stvorena tokom prošlih izbora, kada je kosovska dijaspora bila izostavljena od zvanične Prištine, ovoga puta su političari i analitičari jedinstveni i pozivaju dijasporu da budu dio izbornog procesa svoje zemlje.
Burim Ramadani, poslanik u Skupštini Kosova ujedno i sekretar AAK-a kazao je da je odluka CIK-a realna i veoma je važno da se registruju Kosovari iz dijaspore kako bi iskoristili pravo glasanja.
On je zatražio od institucija da se dijaspora blagovremeno informiše o načinu glasanja i o prijavljivanjima za glasanje.
Prijedlog o produženju roka za apliciranje glasača iz dijaspore je predočio ministar dijaspore Ibrahim Makolli.
On je naglasio da je logično da registracija glasača iz dijaspore mora btiti završena što prije, kako bi se i sama država odužila svojim građanima u dijaspori.
"CIK je najprije odlučila da prijavljivanje bude dozvoljeno do 2. septembra. Smatrali smo da je ta odluka bila nerealna zato što su tada bili godišnji odmori i što dijaspora nije mogla na vrijeme biti informisana o izbornom procesu. Iz tih razloga je CIK prihvatio produženje roka do 15. septembra", kazao je Makolli.
Mazllum Baralliu, ekspert izbornog prava i bivši predsjednik CIK-a kaže da je učešće dijaspore na izborima veoma važno i država je bila u obavezi da dijaspori omogući učešće u tom procesu.
Od cjelokupnog broja dijaspore do sada je glasalo samo 1500. Oni bi trebalo da budu predstavljeni i u Skupštini, da imaju Nacionalni savjet, a zakon o dijaspori je trebao to pitanje da riješi.
Prema Ustavu Kosova svaki građanin koji posjeduje kosovsko državljanstvo ima pravo da bira i da bude biran.
Nakon popunjavanja prijave, CIK će izvijestiti zainteresirane o tome da li im je odobreno da učestvuju na izborima. Oni kojima je prihvaćena prijava dobiće glasački listić i ostale prateće materijale na adresu odakle su podnijeli prijavu, izvještavaju iz CIK-a.
Na zvaničnom sajtu Centralne izborne komisije su informacije o glasanju iz dijaspore, a obrazac za prijavljivanje za glasanje van Kosova možete preuzeti OVDJE!