Oni su među nama

Od jedne tranzitne zemlje na putu droge iz udaljenih azijskih zemalja u pravcu evropskih zemalja kao najvećeg tržišta, Kosovo je već postalo destinacijom droge. Ovako Kosovo u smislu droge napreduje brzo i broj korisnika se alarmantno povećava. Kolika je ta brojka niko ne zna tačno, ali se govori da se kreće od 10 hiljada do 20 hiljada korisnika koji su ovdje, među nama, a za koje možda i ne znamo da su korsinici.

Dakle, uprkos činjenici da se Policija Kosova hvali uspješnim operacijama u pronalaženju i zapleni droge broj narkomana na Kosovu i dalje raste uznemirujućim tempom, piše list "Zëri".

Sigurnosni stručnjaci i razne organizacije uključene u rehabilitaciji ovisnika govore o ogromnom porastu broja osoba zavisnih o drogama na Kosovu, i što je još gore, radi se uglavnom o mladima.

Poznavalac na ovom polju Nuredin Ibishi smatra da je Kosovo u posljednje vrijeme postalo mjesto odredišta droge, osim činjenice da se već dugo smatra kao tranzitna zemlja.

"Kosovo je proglašeno kao tranzitna zemlja za drogu, ali nažalost, dio te droge ostaje na Kosovu, onda, Kosovo je postalo destinacija, iako je to u manjim količinama. Međutim, bez obzira na to, ankete koje su urađene na Kosovu pokazuju značajan porast broja korisnika droge u posljednje vrijeme.

Kako je izjavio Nuredin Ibishi za "Zëri", broj narkomana je sa 15.000 porastao na do 20.000.

Prema posljednjim istraživanjima, na Kosovu je zabilježeno nevjerovatno povećavanje broja korisnika droge.

Centar "Labirinit", koji prima narkomane na odvikavanje, navodi da se njima obratilo za pomoć oko 1.000 osoba.

Prema riječima Dafine Mucaj iz tog Centra, riječ je uglavnom o korisnicima heroina, koji su prosječno stari 28 godina, a počeli su da koriste drogu sa 16 godina.

Statistike kosovske policije tokom perioda januar-septembar ove godine, pokazuju da je u tom periodu konfiskovano 20 kilograma heroina, 305 kilograma marihuane, tri kilograma kokaina, 813 sjemena kanabisa i uhapšeno 282 lica koja su se bavila trgovinom narkoticima, prenio je list "Zëri".