Thaçi apelovao na ministre

Vlada Kosova je danas usvojila Sporazume o telekomunikacijama i enrgetici postignute između Kosova i Srbije na posljednjoj rundi dijaloga u Briselu. Thaçi najavio da će Kosovo ubrzo dobiti svoj međunarodni telefonski kod.

Premijer Kosova Hashim Thaçi apelovao je da se što prije riješi situacija na granici između Kosova i Makedonije. On je na današnjoj sjednici Vlade izjavio da blokada graničnih prijelaza nije dobra ni za Kosovo ni za Makedoniju, te da nije u evropskom duhu ni u duhu dobrih odnosa dvije zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).
Thaçi je od ministara Hajredina Kuçija i Mimoze Kusari-Lila zatražio da se angažuju na pronalsku rješenja tog problema najkasnije do sutra. Vladu je izvijestio da je razgovarao i sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim i da je izrazio zabrinutost nastalom situacijom i zatražio što brže rješenje sadašnjeg stanja.
“Složili smo se da ovo pitanje zatvorimo što je prije moguće, da se vratimo na stanje kakvo je bilo. Pozivam da se ovo pitanje što je prije moguće zatvori, naravno uz poštovanje interesa građana i države Kosovo, ali uz poštovanje evropskih standarda”, kazao je.
Vlada Kosova je danas usvojila i Sporazume o telekomunikacijama i energetici postignute između Kosova i Srbije na posljednjoj rundi dijaloga u Briselu. Kosovski premijer je ocijenio da je postizanje tih sporazuma veliko dostignuće kako sa političkog, tako i sa ekonomskog aspekta.
"Kosovo će tako uskoro imati svoj jedinstven međunarodni telefonski kod, koji će dobiti od Međunarodne telekomunikacione unije", kazao je Thaçi.
Dodao je da srbijanski operateri treba da prekinu sa pružanjem neovlašćenih usluga na Kosovu, dok će kosovski operater 'Vala' nakon otpočinjanja korišćenja novog koda za Kosovo, januara 2015. godine, uštedjeti godišnje između sedam i osam miliona eura.
Premijer je naglasio i da će sporazum o energetici označiti kraj ilegalnim ulascima Srbije u kosovski energetski sistem.
“Kao rezultat tog sporazuma imaćemo smanjenje cijene uvoza električne energije za 19 posto vrijednosti poreza na dodatu vrijednost”, kazao je Thaçi.