Vlada Kosova

Vlada Kosova je objavila tekst sporazuma o energetici i telekomunikacijama koji su potpisali premijeri Kosova i Srbije, Hashim Thaçi i Ivica Dačić u nedjelju 8. septembra u Briselu.

Sporazume koji su objavljeni na albanskom, srpskom i engleskom jeziku, prenosimo u cjelini:

Sporazum o telekomunikacijama - njegov značaj

Kod

Kosovo je sporazumom o telekomunikacijama u vezi sa pitanjem koda obezbedilo preduslove i garancije koje su nedostajale za obezbeđivanje državnog koda za telefoniju. Ovi preduslovi i grancije će se omogućiti i pratiti od same Evropske unije, koja će podržati zahtev Kosova za dobijanje državnog koda u skladu sa načelima i procedurama ITU.
Kao što sporazum predviđa, u roku od 3 mjeseca stranke treba da pod nadgledanjem i olakšavanjem EU, nađu modalitet za podnošenje zahtjeva Kosova za dodjelu trocifrenog koda + 383 ili + 384 i to jeste i ostaje uslov da Regulatorno tijelo započne sa razmatranjem zahtjeva za davanje privremenog odobrenja, za ograničeni rad operatera na sjeveru Kosova do organizovanja aukcije/međunarodnog tendera za otvaranje frekvencijskih opsega u skladu sa važećim zakonima i propisima u Republici Kosovo. Na kraju krajeva, to znači postavljanje zakonitosti i propisa i u ovom dijelu naše zemlje, a u praksi to znači da drugi srpski operateri moraju da prekinu sa radom i pružanjem neovlašćenih usluga.
Licencirani operateri (posebno javni operater Vala), će nakon početka upotrebe jedinstvenog koda od januara 2015. godine uštedeti sredstva u godišnjoj vrijednosti od oko 7 do 8 miliona eura (direktnih troškova kao rezultat korišćenja stranog državnog koda).

Sporazumi među regulatorima

Ovaj sporazum nudi i stvara preduslove koji su nedostajali za postizanje tehničkih sporazuma koji se odnose na ukupno planiranje, korišćenje i upravljanje radio frekvencijama u obje zemlje konačno otklanjajući smetnje na radio frekvencijama, koje su prouzrokovane zbog radio difuzne i telekomunikacione infrastrukture (TV i radio signali) oko državnih granica naše zemlje.
Sporazum stvara preduslove i otvara komercijalne perspektive da operateri obje zemlje postignu sporazum o romingu i interkonekciji. Postizanje ovih sporazuma će direktno uticati na smanjenje tarifa i samim tim na troškove komunikacija za građane obe zemlje bez obzira na etničku pripadnost.

Fiksni telefoni

Zakon o elektronskim komunikacijama i propisi o Regulatornom tijelu ne predviđaju ograničenja u broju dozvola za ovaj segment komunikacije i u tom smislu Kosovo pozdravlja investicije u ovom segmentu, posebno s obzirom na trend opadanja u korišćenju ove usluge i nove investicije koje su nedostajale u ovom segmentu, koje će stvoriti nova radna mesta i mogućnosti za alternativni izbor komunikacionih usluga od strane građana naše zemlje.

Mobilna telefonija

Sporazumom je predviđeno da preostali dio telekomunikacione infrastrukture na sjeveru zemlje radi u potpunom skladu i usklađenosti sa zakonima i propisima koji se primjenjuju na Kosovu. Ovo odobrenje podrazumjeva za sektor, konačno uspostavljanje zakonitosti i pružanje regulisanih i nadgledanih usluga od strane regulatornog tela i uz potpuno ispunjenje svih administrativnih i finansijskih obaveza prema državnim organima, kao što su: ARKEP, PAK, carina, itd.
Ovo privremeno odobrenje ni pod kojim okolnostima, ne podrazumjeva, i treba se tumačiti kao redovna dozvola (LICENCA), i konačno eliminiše shvatanje ili mogućnost tumačenja kao da je treći operater mobilne telefonije.
Sporazum stvara preduslove da se širenjem zakonitosti i propisa i u ovom dijelu zemlje obezbijedi sveobuhvatan i jasan pregled konkurentnosti u sektoru, pruži se i garantuje pravna sigurnost aktuelnim investitorima i onim novim, kao i da se prikupe značajni dodatni prihodi za budžet zemlje.

Poštanske usluge

Sporazum je takođe uključio i dogovor strana za postizanje tehničkog sporazuma o poštanskim uslugama, koji je prvenstveno bio odbijen od srpske strane, a to jeste i predstavlja još jedan pomak pred internacionalizaciju poštanskih usluga i članstva Kosovske pošte u UPU (Internacionalna poštanska unija/Universal Postal Union) i Evropska pošta.

Tehnička grupa za implementaciju

Sporazum predviđa stvaranje grupa za sprovođenje ovog sporazuma, koja će biti nadgledana od strane EU, sa mandatom za izradu akcionog plana za sprovođenje okvirnog sporazuma.

Sporazum o energetici - njegov značaj

Na prenosnom nivou (transmisije)

Operater Srbije za transmisiju se obavezao da će međunarodno priznati KOSTT, kao jedinog operatera prenosa na cijeloj teritoriji Republike Kosovo, a to priznanje će materijalizovati potpisivanjem relevantnog sporazuma prema standardima ENTSO-E (Udruženje operatera transmisije, sistema i tržišta za električnu energiju u Evropi).
Sa ovim sporazumom srpski operater za prenos će podržati i članstvo KOSTT-a u ENTSO - znači neće vršiti opstrukcije kao do sada.

Materijalno, ove prednosti se mogu očekivati

- Kosovo, odnosno KOSTT može da unovči prihode od energije, prenijete u treće zemlje, jer sa potpisivanjem sporazuma KOSTT postaje dio mehanizma za saradnju između operatera na evropskom nivou. Pozivajući se na energetske podatke iz prošlosti taj prihod može dostići od - 1.500.000.00 eura - 2.500.000.00 evra/god.
- KOSTT može unovčiti prihode od podjele prenosnih kapaciteta na vezama interkonekcije sa susjednim zemljama u slučajevima sporova. Preliminarni podaci koji su približno procjenjeni dovode do informacije da ovi prihodi mogu dostići vrijednost do 1.500.000 eura/god.
- Smanjenje energetske uvozne cijene za 19% od vrijednosti PDV-e, toliko koliko je Srbija opteretila trgovačke kompanije koje su izvozile na Kosovo.
Stranke su se takođe obavezale da, za prethodni period, na osnovu principa i prakse mehanizama primjenjenih u prošlosti, pronađu rješenja za obostrane zahtjeve za tranzit i podjelu prenosnih kapaciteta na interkonektivnim vezama. Ako ne budu mogli da ostvare zadovoljavajući dogovor za obje strane, onda će se staviti u akciju međunarodna arbitraža. (spor prema procjenama KOSTT-a za cio prethodni period može se kretati u vrijednostima između 25 i 30 miliona eura).
KOSTT će preuzmanjem kontrole nad podstanicom u Valači (110/35kV) u sjevernom dijelu, praktično uspostaviti kontrolu nad cijelim prijenosnim sistemom i nezakonito miješanja srpskih operatera u sjevernom dijelu prestaje, uključujući Dispečersku kontrolu HC Gazivode i uvoza na liniji 110kV iz Novog Pazara.

Saradnja na nivou regulatornih tijela

Stranke su se takođe dogovorile da sarađuju na uspostavljanju regulatornih okvira u skladu sa Ugovorom o energiji, da bi mogli da priznaju licence jedni drugih za trgovinu električnom energijom.
Nakon potpisivanja, osim onih odredaba koje su u sporazumu precizno tretirane za djelovanje, obavezuju stranke da odmah krenu u akciju, kao što je Ugovor o interkonekciji. Povodom zahtjeva iz prošlosti a koji tačno upućuju KOSTT i EMS, za ostala pitanja, formiraće se grupe za implementaciju da bi se dogovorile o Planu za implementaciju a zatim i o Akcionom planu.