Dupli katastri omogućili prijevare

Srbi na Kosovu sve masovnije prodaju oranice Albancima, ali i dalje od države Srbije uzimaju subvencije za obradu zemlje, saznaje beogradski "Blic", prenosi list "Koha Ditore". Pometnju je napravio dupli katastar, pa Albanci u svoj upišu kupljenu parcelu, dok se ista u srpskom katastru i dalje vodi na prethodnog vlasnika.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Srbije, ove godine je na ime subvencija na Kosovu otišlo 67,64 miliona dinara (oko 600.000 hiljada eura) za 3.408 poljoprivrednih gazdinstava koja su i dalje registrovani u srpskom katastru. Dok se katastri ne usklade, niko ne zna koliko je onih koji su zemlju prodali, a i dalje koriste pomoć države Srbije. Kako kaže izvor lista "Blic", najviše takvih prevara bilo je u Lapljem Selu, Čaglavici...

"Bilo je dosta prodaja duž magistrale, između Prištine i Uroševca. Taj dio je pogodan za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište",  kaže izvor lista.

Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije, kaže da takvih slučajeva ima, a "znajući naš i njihov mentalni sklop - takva je matrica".
 
"Sve će uskoro morati da se provjeri i usaglasi jer je jedan od sporazuma koji je postigla prethodna vlast upravo registar nepokretne imovine. Desiće se sigurno da se na istoj parceli javi Srbin vlasnik u našem katastru, a Albanac u njihovom", kaže Ivanović za "Blic".
 
Dogovor o katastru Beograda i Prištine potpisan je 2011. godine. Borislav Stefanović, tadašnji zvanični pregovarač Srbije kaže za "Blic" da je "očigledno da se taj sporazum danas ne sprovodi".
 
"Sve je dogovoreno, ali se očigledno ne sprovodi. Kada bi se detaljno ispitala situacija, sve bi se to riješilo vrlo brzo, kad bi se jednom pokrenulo s mrtve tačke. Morali bi svi da imaju kupoprodajni ugovor i da dokažu da to nije falsifikat. Ovako, imaju sjajan prostor da i dalje dobijaju sredstva iz budžeta Srbije i da lažu narod kakva je njihova realna situacija", kaže Stefanović.
 
Prema njegovim riječima, mehanizam ujednačavanja kroz zajedničku komisiju i međunarodnu superviziju dogovoren je 2011. godine. To je počelo razmjenom kopija iz katastra, ali ne i originala.