Okončanje procesa 30. septembra 2013. godine

Zamjenica premijera Kosova Edita Tahiri izjavila je da će do kraja septembra biti rasformirane sve paralelne bezbjednosne strukture države Srbije na sjeveru Kosova, ako sve bude išlo kako je planirano sporazumom Prištine i Beograda.

"Ako proces bude napredovao u skladu s vremenskim okvirom i dogovorenim sporazumima, 30. septembra će se ugasiti sve ilegalne srpske strukture bezbjednosti koje djeluju na Kosovu od 1999. godine", rekla je Edita Tahiri, koja je i šefica kosovske delegacije u razgovorima o primjeni sporazuma Beograda i Prištine.
Kako su prenijeli domaći mediji, ona je rekla da će potom "doći i do integracije pojedinaca koji žele da postanu dio Policije Kosova i ostalih bezbjednosnih struktura".
Edita Tahiri je istakla i da se radi na zatvaranju ilegalnih srpskih struktura u opštinama na sjeveru, koje će se kasnije integrisati u kosovske organe. Prema njenim riječima, taj proces bi trebalo da se okonča do 30. septembra, ako budu poštovani rokovi.
Ona je kazala da se u Briselu razgovaralo i o opštinskim izborima zakazanim za 3. novembar, kao i da su o toj temi razgovorali predstavnici Kosova i Srbije, uz učešće predstavnika OSCE-a.