Srbi na Kosovu pod nadležnost institucija, ustava i zakona Kosova

Ukoliko lokalni izbori ne budu uspješno organizovani na sjeveru Kosova, Beograd u januaru neće započeti pregovore sa Evropskom unijom, ocijenio je gostujući u emisiji RAZGOVOR na RTK2, Dušan Janjić iz Aktivne Srbije. Po njegovim riječima, definicija uspješnosti održavanja izbora za međunarodnu zajednicu je otvaranje biračkih mjesta, bez obizra na procenat izlaznosti birača.

Detalji oko organizacije novembarskih izbora su dogovereni, ali Beograd još uvijek Srbima na Kosovu nije rekao da raseljeni mogu da glasaju samo na regionalnom punktu u Nišu i preko šest mobilnih timova koji će prikupljati glasove, rekao je u emisiji Razgovor RTK2, Dušan Janjić.

"Ono osnovno što im Beograd nije rekao, ono što jasno nije izgovorio, a svi čekaju da Beograd kaže, jeste da je Beograd Srbe na Kosovu stavio pod nadležnost kosovskih institucija, ustava i zakona."


"Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka neće se prijaviti Centralnoj izbornoj komisiji za novembarske izbore", ocijenio je Dušan Janjić, jer bi to bilo protiv onog što je potpisano u Briselu.

"Oni su prihvatili teritorijalni integritet i samostalnost institucija Kosova, znači oni sada moraju da prihvate i autonomiju djelovanja Srba koji žive na teritoriji Kosova, a nju da podrže maksimalno koliko mogu, a ne da djeluju i odlučuju umjesto njih."

"Priština u ovom trenutku ima interes da Srbi izađu na izbore, ali ne i da se dese neke bitnije promjene", ocijenio je Dušan Janjić za RTK2.

VIŠE DETALJA NA SAJTU RTK2