Kosovo se kreće sigurnim koracima

Potpuno smo uvjereni da će lokalni izbori 3. novembra poslati najbolju evropsku poruku, da se Kosovo kreće sigurnim koracima, ispunjavajući kriterijume neophodne za demokratski život i evropsko Kosovo, poručio Hashim Thaçi.

Premijer Hashim Thaçi sa današnje sjednice Vlade Kosova još jednom je uputio poziv svim Srbima da izađu na lokalne izbore, prenosi dopisnik agencije Anadolija.

“Potpuno smo uvjereni da će lokalni izbori 3. novembra poslati najbolju evropsku poruku, da se Kosovo kreće sigurnim koracima, ispunjavajući kriterijume neophodne za demokratski život i evropsko Kosovo. Od svih očekujem saradnju. U septembru počinje sa radom i Skupština i ona će preuzeti obaveze koje joj pripadaju”, kazao je Thaçi. On je dodao kako očekuje da na narednom sastanku u Bruxellesu budu zatvorena sva otvorena pitanja između Kosova i Srbije.

Zamjenica premijera Kosova Edita Tahiri izjavila je da će "ilegalne srpske bezbjedonosne strukture na sjeveru Kosova biti ugašene do 30. septembra".

Tahiri, koja je šefica pregovaračke ekipe Kosova za tehnički dijalog sa Srbijom, na sjednici Vlade je govorila i o razgovorima koji su u Bruxellsu vođeni o implementaciji Sporazuma o intgerisanom upravljanju granicom (IBM) i pripremama za lokalne izbore 3. novembra.

"Ukoliko se proces bude razvijao prema predviđenoj dinamici, 30. septembra biće ugašene sve ilegalne bezbjednosne strukture i doći će do integracije individua koje žele da budu dio kosovskih bezbjedonosnkih struktura”, kazala je Tahiri.

Ona je naglasila da je sa visokom predstavnicom Evropske unije Catherine Ashton razgovarano o izgradnji objekata na graničnim prelazima obuhvaćenim Sporazumom o IBM-u.