Rezultati istraživanja

Postotak građana Kosova koji podržavaju put zemlje ka EU ove godine je povećan, prema podacima iz nedavnog istraživanja.

Popularnost evropskih integracija na Kosovu je i dalje na visokom nivou, saopšteno je iz ureda EU u Prištini nakon što je nedavno istraživanje pokazalo da bi ako bi se danas na Kosovu održao referendum o pridruživanju EU, 73 posto građanstva glasalo "za". To je za jedan procenat više nego prije godinu dana.
"Nedavna dešavanja, poput otvaranja pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, mogli bi biti jedan od razloga za povećanje popularnosti EU na Kosovu. Međutim, iznad svega, radi se o odlučnosti kosovskog naroda da bude dio EU," kaže za SETimes Fatmire Terdevci, referent za štampu u Uredu EU u Prištini.
Mnogi smatraju da je integracija Kosova u EU dio prirodnog procesa koji nema nikakve alternative.
"Najnovija dešavanja poslala su jasne signale iz Brisela da je evropski put Kosova siguran, i to je doprinijelo povećanju povjerenja građana u proces integracije," kaže za SETimes Ramadan Ilazi, izvršni direktor Kosovskog instituta za mir u Prištini.
To ispitivanje treće je u nizu koje je sprovela agencija UBO Consulting u ime Evropske perspektive na Kosovu, projekta koji finansira EU.
Ispitivanje je obavljeno u junu i obuhvatilo je sve kosovske zajednice. Prethodna ispitivanja vršena su 2010. i 2012.
Od ukupnog broja ispitanih, 73 posto je izjavilo da je svjesno da EU obezbjeđuje finansijsku i tehničku pomoć Kosovu, 84 posto da bi Kosovo trebalo jačati svoje veze s EU, a 71 posto da će integracija u EU biti korisna za Kosovo.
Prema saopštenju iz kancelarije EU, većina ispitanika smatra da će EU pomoći Kosovu u rješavanju problema s korupcijom, kriminalom, nezaposlenošću, demokratijom, odbranom, vanjskim poslovima, tehnologijom i oporezivanjem.
Ramadan Ilazi je saglasan s tim.
"Povećana uloga EULEX-a u borbi protiv kriminala i korupcije možda je uticala na povećanje podrške procesu integracija," izjavio je Ilazi, dodajući kako će Kosovo postati evropskija zemlja kad sve njene institucije budu samo-održive.
Kosovar Dardan Gjini, električar, podržao je taj zaključak.
"Nama Evropljani trebaju da bi nam pomogli, posebno kad se radi o borbi protiv kriminala i korupcije. Oni imaju iskustva, oni su prolazili kroz te probleme prije nas i oni znaju kako s njima izaći na kraj," kaže Gjini za SETimes.
Prema tom istraživanju, 53 posto ispitanih je reklo da je Kosovo spremno za pridruživanje EU, a 32 posto njih da nije. "To ukazuje na blago manji optimizam među ispitanicima po pitanju spremnosti za pridruživanje EU nego u prethodnoj studiji, gdje ih je 65 reklo "da", a 26 posto reklo "ne"," prema rezultatima.
Jedna od glavnih zabrinutosti građana Kosova po pitanju integracije je težina ispunjavanja kriterija za integracije i reforme.
Seb Bytyci, izvršni direktor Kosovskog instituta za balkansku politiku, kaže da je to vezano za poteškoće koje zemlja ima u ostvarivanju liberalizacije viza. Bytyci za SETimes kaže da su građani zabrinuti da li je vlada sposobna da obavlja poslove vezane za potrebne reforme.
"Kao posljedica toga, sve veći broj ljudi smatra da Kosovo nije spremno za članstvo," izjavio je Bytyçi za SETimes.
"Mislim da postoji mnogo zadaće koju vlada treba uraditi, posebno u borbi protiv korupcije, jačanju pravosudnog sistema i ljudskih prava. Međutim, ono što je važno je da postoji snažna svijest od strane kosovskih institucija o odgovornostima koje one imaju u tom aspektu,” izjavio je Ilazi za SETimes.
Kosovska ministrica za evropske integracije Vlora Citaku izjavila je da je vlada opredijeljena da obavi svoj dio posla.
"Naše je opredjeljenje da obavimo sav posao i da dođemo do liberalizacije viza što je prije moguće, u okviru ovog mandata Evropskog parlamenta i Evropske komisije," izjavila je Citakuova u parlamentu.