Ukoliko Priština ne promjeni pravila

Srpske stranke bojkotovaće izbore na Kosovu ukoliko Priština ne promjeni pravila. Kosovska strana namjerava da prihvati kompromis pred zatvaranje lista.

Čak ni srpske političke snage na Kosovu koje prihvataju Briselski sporazum neće učestvovati na lokalnim izborima na Kosovu pod uslovima koje sada nameće kosovska strana. Za Srbe na Kosovu potpuno je neprihvaljivo da na glasačkim listićima bude znak Republike Kosovo, kao i uslov da proterani Srbi moraju da imaju kosovsku ličnu kartu kako bi se prijavili u birački spisak.

"Ipak, među srpskim strankama na Kosovu procenjuje se da Priština, u stvari, sada priprema zamku. Vjeruje se, naime, da će Albanci, neposredno pred zaključivanje izbornih lista 4. septembra, odustati od pravila koja sada zagovaraju, a tada će ostati vrlo malo vremena da se srpske stranke konsoliduju i masovno obezbjede učešće na izborima. Procena je da bi mali odziv Srba odgovarao vodećim albanskim strankama južno od Ibra", piše srpski list "Večernje novosti".

Radenko Nedeljković, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga, ocjenjuje, za "Novosti", da je "više nego jasno da Priština koristi svaki trenutak da promoviše nezavisnu državu, a dokazi za to su i glasački listići štampani za novembarske izbore na Kosovu".

"Na memorandumu stoji 'Republika Kosovo' i svaki Srbin koji bi izašao na izbore i glasao na tom listiću priznao bi nezavisnost Kosova. Sada se potvrđuju sumnje da Briselski sporazum nije statusno neutralan, da je štetan i samim tim neprihvatljiv za srpski narod. Srbi ne mogu da prihvate implementaciju takvog sporazuma", rekao je on.

Bivši državni sekretar Ministarstva za Kosovo u Vladi Srbije Oliver Ivanović kaže, za "Novosti", da Albanci žele namerno da obeshrabre Srbe:

"Priština svjesno postavlja neprihvatljive uslove jer bi masovan izlazak Srba na birališta mogao da poremeti njihove političke odnose, naročito južno od Ibra. To je perfidna igra koju moramo da shvatimo. Jer, albanski lideri će, vjerovatno, pod pritiskom međunarodne zajednice, krajem avgusta morati da pristanu na kompromis. Srbi će se, međutim, tada naći u vremenskom tesnacu. Teško će moći da se mobilišu i pripreme za izbore, čak i ako se prijava izbornih lista odloži za nedjelju dana".