Imigracija je posljedica

Demokratski savez Kosova (LDK), najveća kosovska opoziciona partija iznijela je danas svoju zabrinutost pogoršanjem ekonomske situacije na Kosovu. Predsjednik LDK-a Isa Mustafa, koji je i gradonačelnik Prištine, na konferenciji za novinare je izjavio da je pogoršano ekonomsko stanje rezultat pogrešno vođene politike, prenosi agencija Anadolija.

"Demokratski savez Kosova ocjenjuje da aktuelna vlada nije ispunila svoja obećanja, kao ni svoje obaveze u vezi sa podrškom i podstrekom ekonomiji u privatnom sektoru, dobroj vladavini javnim kompanijama i u vezi procesa privatizacije koji je prouzrokovao zaostajanje u ekonomskom razvoju", kazao je Mustafa. On je naglasio da nisu ispunjena obećanja o zaposlenju i poboljšanju uslova života građana.
Prema njegovim riječima, Međunarodni monetarni fond (MMF) je u svom izvještaju naveo da je u prvom šestomjesečnom periodu ove godine ekonomski rast iznosio oko 2.5 posto, što predstavlja pad u odnosu na posljednje razmatranje MMF-a. Ti podaci se, kazao je Mustafa, ne slažu sa izjavom premijera Kosova Hashima Thaçija, da je na Kosovu zabilježen ekonomski rast i najbolje se ogledaju u padu budžetskih ulaza.
"Budžet za ovaj period je u padu za oko 37 miliona eura u odnosu na ono što je trebalo da bude realizovano. Uglavnom imamo pad unosa u budžet na granici od poreza na dodatnu vrijednost, ali imamo pad i u prikupljanju unutrašnjih unosa", kazao je lider LDK-a.
Eksperti LDK-a su ocijenili lošom odluku Vlade od prije tri nedjelje o budžetskom smanjenju, koji je inače po njima nezakonit, kojim se blokira 11 miliona eura namjenjenih za različite kapitalne investicije po opštinama i drugim budžetskim organizacijama. Po njima, Vlada je trebala da smanji troškove za robu i za kapitalne investicije.
Isa Mustafa je ocijenio da se sve što se dešava na ekonomskom planu odražava na odlazak mladih sa Kosova, koji ne vide perspektivu u svojoj zemlji.
"Imigracija je posljedica neispunjavanja obećanja Vlade u vezi sa ekonomskim rastom, ali i nefunkcionisanjem pravne države, jer je omogućen organizovani kriminal, koji nije samo povezan u kosovskoj mreži, već je povezan i sa kriminalnim mrežama u drugim zemljama i u Srbiji, pošto se imigracija uglavnom obavlja preko teritorije Srbije”, ocijenio je Mustafa.        
On je optužio Vladu, da se ne bori protiv organizovanog kriminala i da nije ispunila obećanja data u vezi sa viznom liberalizacijom.
Demokratski savez Kosova ima, kako je istakao Isa Mustafa, plan izgradnje pravne i demokratske države, koja je posvećena ekonomskom, socijalnom i kulturnom razvoju Kosova, stranim investicijama i aktivizaciji domaćeg kapitala, što je i jedan od preduslova integracije zemlje u Evropsku uniju.