Ostvarenje cilja do 2020. godine

Obnovljivi izvori energije trebali bi do 2020. predstavljati najmanje 25 posto energetskog plana. Postrojenja na ugalj izvor su visokog nivoa emisija ugljen-dioksida i zagađenja okoline, kažu stručnjaci.

U cilju omogućavanja održivog energetskog razvoja s niskim nivoom ugljika, u skladu sa zahtjevima EU, Kosovo bi trebalo promovisati upotrebu obnovljivih izvora energije, kažu zvaničnici.

Ugalj se trenutno koristi za proizvodnju oko 90 posto električne energije koja se troši na Kosovu i on predstavlja ključni doprinos visokom nivou ugljen-dioksida i zagađenja.

S usvajanjem odluke ministarskog vijeća Sekretarijata za energetiku o promovisanju upotrebe energije iz obnovljivih izvora iz decembra 2012, Kosovo se obavezalo da će do 2020. godine proizvoditi 25 posto svoje energije iz obnovljivih izvora.

"Bilo bi nerealno predviđati da bi se cjelokupna proizvodnja električne energije iz termoelektrana na ugalj mogla zamijeniti obnovljivim izvorima. A moramo uzeti u obzir i to da je za sve obnovljive izvore, uključujući i velike hidroelektrane, potreban program subvencija. Subvencije moraju biti veće ako će struja ići ispod proizvodnih troškova," izjavio je za SETimes Janez Kopac, direktor sekretarijata Energetske zajednice.

Kosovo je nedavno izradilo Nacionalni akcioni plan za obnovljivu energiju, kojim su uspostavljeni ciljani iznosi za proizvodnju i transport električne energije, te grijanje i rashlađivanje. Tim planom postavlja se mapa puta i mjere za način kako će Kosovo ostvariti svoj cilj do 2020.

"Organi odlučivanja i izvođači energetskih projekata trebali bi sprovoditi ocjene uticaja na okolinu, slijediti visoke ekološke standarde EU i koristiti najbolje raspoložive tehnologije u cilju smanjenja obima zagađenja u zraku i povezanih uticaja na javno zdravlje u okviru energetskih projekata. Postojeće termoelektrane na ugalj na Kosovu imaju jako negativan uticaj na okolinu," izjavio je Kopac.

Kosovsko ministarstvo ekonomskog razvoja kaže da su njegove metode zasnovane na zahtjevima EU.

"Metode Kosova za izgradnju i obnovu kapaciteta za proizvodnju energije zasnovane su na zahtjevima Evropske unije za okolinu i efikasnu upotrebu energetskih resursa," rečeno je iz ministarstva za SETimes.

Rinora Gojani, istraživač pri kosovskom Institutu za razvojnu politiku, izjavila je da energija proizvedena od uglja nije održivo rješenje za Kosovo.

"Kosovo treba istražiti sve energetske resurse. Međutim, prije svega, ono treba istražiti mjere energetske efikasnosti. 'Negavat' je bolji od megavata, što znači da je energija koja se štedi propisnom upotrebom mnogo bolja od dodatne proizvodnje," kaže ona za SETimes.

Gojanijeva kaže da Kosovo ima dobre izvore obnovljive energije. Ona zapaža kako studija koju je izradio Daniel Kammen, stručnjak za energetiku pri Univerzitetu California Berkeley, pokazuje da Kosovo može pokriti 38 posto svoje potrošnje energije iz hidropotencijala i potencijala sunca i vjetra.

Kosovske vlasti međutim priznaju da će to biti izazov.

"Pronalaženje ravnoteže između ispunjavanja potreba za energijom i nenarušavanja okoline, a time i zdravlja, predstavlja izazov za koji je potrebno razviti odgovarajuće strategije kako bi se do najveće moguće mjere zadovoljile sve strane," kažu iz ministarstva za ekonomski razvoj za SETimes.

Građani koji žive u oblasti Obilić i Kosovo Polje, u predgrađu Prištine gdje se nalaze termoelektrane, pate od posljedica proizvodnje energije zasnovane na uglju.

Stanovnik Durime Sinani kaže da je njegova porodica kupila tu stan, jer su cijene stanova niže, ali da je "to vrlo loše mjesto za život."

"Mi ne otvaramo prozore zbog smrada i zagađenosti. Teško je da se odjeća suši, jer moramo pronaći vrijeme kad je možemo izbaciti na balkon. Ovdje žive samo oni koji ne mogu naći bolji krov nad glavom," izjavio je Sinani za SETimes.