Garancija izgradnje našeg zajedničkog Kosova

Premijer Kosova Hashim Thaçi je na sjednici Vlade izjavio da se "proces implementacije Sporazuma od 19. aprila između država Kosova i Srbije, nastavlja".

Prema njegovim riječima, u toku su novi  sastanci tehničkih i stručnih ekipa u Briselu, a posebno se privodi kraju cio proces Integrisanog upravljanja granicom (IBM) što podrazumijeva i početak izgradnje modernih objekata na šest graničnih prelaza između Kosova i Srbije, javio je dopisnik agencije Anadolija.

"Kao što je poznato finasiranje će pokriti Evropska komisija. Sve to je u skladu sa ranije postignutim sporazumima", kazao je premijer Thaçi, a saopšteno je iz Vlade Kosova.

Premijer je kazao da je u Briselu razgovarano i o lokalnim izborima zakazanim za 3. novembar na cijeloj teritoriji Kosova.

"U potpunosti vjerujemo da će izbori biti fer, slobodni, demokratski i sa slobodnom konkurencijom. Mi smo uputili poziv i baronici Ashton da pošalje što veću ekipu posmatrača kako bi proces izbliza bio praćen", naveo je Thaçi.

On je još jednom pozvao sve građane Kosova, a posebno Srbe sa sjevera, da što masovnije izađu na lokalne izbore, 3. novembra.

"Njihovo učešće je nova mogućnost i zajednička garancija da ćemo izgraditi naše zajedničko Kosovo", istakao je Hashim Thaçi.