Još uvijek nema ništa novo

20:23 (DOPUNJENO) Zvanični Brisel nije potvrdio postizanje sporazuma o telekomunikacijama između Kosova i Srbije.

Maja Kocijančić, glasnovornica visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku, baronice Catherine Ashton, koja je posredovala sastancima premijera Thaçija i Dačića je izjavila za Radio Slobodna Evropa da još uvijek nema ništa novo vezano za ovu temu.

"Još uvijek nema vijesti o prihvatanju sporazuma. Mi se nadamo da će obje strane postići spoarazum u što skorije vrijeme", rekla je kratko Kocijančić.

19:15 Kosovo dobilo telefonski kod +383

Srbija je prihvatila sporazum sa Kosovom u vezi telekomunikacija. Danas je bio posljednji dan kada je Srbija trebala odgovoriti Evropskoj uniji da li prihvata sporazum ili ne, prenosi portal “Indeksonline”.

Najproblematičnija tačka je bila međunarodni telefonski kod za Kosovo. Prema izvorima “Koha Vision”, Kosovo će dobiti kod +383 I neće aplicirati samo, već preko Austrije ili Švedske.

Zamjenica premijera Kosova, i vođa kosovske delegacije u ovim pregovorima je izjavila jučer da nacrt sporazuma predloženog od strane Evropske unije je prihvatljiv za Kosovo, ali je Srbija ta koja se nije slagala sa tim.

Sljedeći sastanak između premijera Thaçija i Dačića ovise u velikoj mjeri o ishodu tih pregovora o telekomunikacijama.