Pošto predsjednica Jahjaga nije potpisala ukaz

Ustavni sud Kosova daće posljednju riječ o ustavnosti Zakona o amnestiji pošto predsjednica Kosova Atifete Jahjaga nije potpisala ukaz o njegovom proglašenju. Jahjaga je takođe, zatražila od Skupštine da ne objavi zakon u Službenom listu.

"To je odluka predsjednice Jahjaga, koja je predložila Skupštini Kosova da postupi u skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu. Nakon toga Ustavni sud odlučio je da ne pošalje zakon na objavljivanje u Službeni glasnik Kosova, čime bi zakon stupio na snagu", piše Koha ditore.

Poslanici pokreta Samoopredjeljenje i Pokreta za ujedinjenje su Ustavnom sudu dostavili zahtjev za utvrđivanje ustavnosti i zakonitosti donošenja zakona o amnestiji.

Protiv usvajanja zakona predstavnici civilnog društva prikupili su više od 12 hiljada potpisa, kojim se traži njegova izmjena.

Zakon po pravilu, treba da potpiše predsjednica Kosova, a potom da bude objavljen u Službenom glasniku, međutim Ustavni sud Kosova je nakon prijema zahtjeva za ocjenu ustavnosti i zakonitosti zatražio od Jahjage da sačeka sa proglašenjem zakona dok ne bude ocjenjena njegova saglasnost sa Ustavom i zakonima na Kosovu.