30 Srba, jedan Bošnjak i jedan Albanac

Pošto je Priština, uprkos dogovoru sa Beogradom, riješila da na silu stavi sjever Kosova pod svoju kontrolu otvorene su istrage protiv nekih od najuticajnijih pojedinaca sa sjevera Kosova, koji se sumnjiče za navodna ubistva, tvrde frankfurtske “Vijesti”.

Na spisku u koji su „Vijesti” imale uvid, nalaze se imena pojedinih političara, policajaca - sada već bivših radnika MUP-a Srbije, kao i čuvenih “branitelja” mosta na Ibru, koji su 1999. godine spriječili prelazak Albanaca u sjeverni dio Kosova.

Prema tim saznanjima, spisak je nedavno sačinjen, a na njemu su imena 32 osobe, od toga 30 Srba, jedan Bošnjak i jedan Albanac.

Riječ je o spisku koji je sastavila Kancelarija specijalnog tužilaštva Kosova, a radi se uglavnom o stanovnicima sjevernog dijela Mitrovice, za koje se sumnja, prema navodima optužbe “da su počinili ubistva koja su se dogodila u periodu od 14. aprila 1999. do 4. februara 2000. godine”. Većina osumnjičenih su Srbi, a navodne žrtve Albanci.

“Očigledna želja takvog spiska je da se napravi pritisak na građane, kako bi se destabilizovao sjever. To što se pojedinci spominju za navodne zločine su stare priče i Priština nikada te priče nije uspjela da dokaže. S druge strane, profil optužbi je takav da ta ‘krivična djela’ nisu obuhvaćena nedavno donesenom amnestijom. Tako da je cilj tog spiska više nego očigledan”, zaključuje jedan neimenovani sagovornik lista.

Saznanja lista “Vijesti”, u suprotnosti su sa onim što tvrdi EULEX - da nema tajnih ili zapečaćenih optužnica. Prema navodima iz EULEX-a, njihovi tužioci trenutno istražuju 94 slučaja ratnih zločina na Kosovu, a do sada je donijeto ukupno 28 presuda.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je ranije da je država Srbija zabrinuta ukoliko postoje tajne optužnice za ratne zločine na Kosovu i spiskovi u koje nema uvid.