Zakon o amnestiji stupa na snagu

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga nije obavjestila parlament u Prištini da li će potpisati zakon o amnestiji, piše Tribuna.

Tribuna navodi da će zakon stupiti na snagu i bez njenog potpisa.
List navodi da je ponedjeljak bio jedan od najtežih dana za Atifetu Jahjagu od kada je postala predsjednica Kosova, jer je morala da odluči da li da potpiše zakon o amnestiji ili da ostavi da bude objavljen u Službenom glasniku bez njene potvrde.
Ukoliko je željela da potpiše zakon, Atifete Jahjaga je morala da razmotri stav Ustanog suda da to ne treba da učini sve dok se ne ustanovi da li je propis u skladu sa Ustavom Kosova. 
Izbor druge mogućnosti bi naljutio "međunarodne prijatelje", kojima je Atifete Jahjaga garantovala da će Kosovo ispuniti obaveze preuzete sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a zakon o amnestiji je jedna od njih. List piše da Atifete Jahjaga do ponedjeljka u 17 časova nije obavjestila parlament o svojoj odluci. 
Jedan od autora Ustava Kosova Arsim Bajrami je izjavio da će zakon stupiti na snagu i ako ga Atifete Jahjaga ne potpiše. "Na osnovu Šstava, ukoliko predsjednik ne potpiše zakon u određenom roku, zakon stupa na snagu i to se objavljuje u Službenom glasniku", rekao je Bajrami.