Biće promjena, ali ne i gašenja misije

Visoki zvaničnici EU izjavili su da se, uprkos ekonomskim teškoćama, misija EULEX-a na Kosovu neće okončati, već da će se rekonstruisati.

"Biće promjena, ali ne i gašenja misije", rekao je za list “Tribuna” neimenovani visoki zvaničnik EU.

Prema izvorima tog dnevnika, iz sadašnje misije će se kao posebno tijelo izdvojiti sadašnja ekipa tužilaca i istražitelja koja radi na istrazi navoda o trgovini ljudskim organima na osnovu izvještaja Dicka Martyja.

Za sada još nije jasno da li će se ovaj dio misije kao samostalan baviti samo navodima u izvještaju Martyja ili će biti proširen u neku vrstu Suda za ratne zločine izvršene na Kosovu. Ova misija bi ostala pod nadležnošću EU, a ne UN, kakvih je prijedloga bilo.

Drugi, preostali dio sadašnje misije će, prema istim izvorima, biti organizovan u tri dijela. Prvi će se baviti borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, u kome će biti angažovani tužioci i istražitelji EULEX-a i oni bi postupali nezavisno, kao što je slučaj u posebnim jedinicama protiv mafije u nekim zapadnim zemljama.

Drugi stub bi imao funkcionu nadlegledanja i sav,etovanja institucija Kosova na centralnom nivou. Treći stub bi se bavio sjeverom Kosova i bio bi fokusiran na obaveze koje za misiju proizilaze na planu ostvarivanja briselskog sporazuma.

Da se razgovara o restruktuiranju misije EULEX-a dnevniku “Tribuna” je potvrdio i zamjenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuçi, koji je rekao da su na tu temu do sada održana dva sastanka - jedan u Briselu, drugi u Prištini.