Mandat misije traje do 2014. godine

Prvi zamjenik premijera, Behgjet Pacolli je izjavio da Vlada ali ni Parlament se ne trebaju igrati mandatom EULEX-a, jer je ova misija ovlaštena od strane države da ostane na Kosovu do 2014. godine.

Pacolli predlaže da, kada dođe vrijeme da se razmotri mandat Misije EU, onda se razgovara o svim varijantama.

"Mi smo ozbiljna zemlja i mi smo dali mandat EULEX-u do 2014. godine. To je potvrđeno i u Parlamentu. Ne možemo donositi jednu odluku danas a drugu sutra”, rekao je Pacolli za list “Express”.

Prije neki dan je u Parlamentu Kosova organizovana debata o mandatu EULEX-a i dat je scenario upozorenja okončanja mandata ove misije.

Međutim, ta upozorenja, prvi zamjenik premijera vidi nepotrebnim.

"Ishitrena je bila debata o mandatu EULEX-a. Ove akcija naših institucija nisu ozbiljne", rekao je Pacolli.

On kaže da će se tek sljedeće godine raspravljati da li da se najvećoj evropskoj misiji za vladavinu zakona da dodatni mandat ili ne.

"Nije ozbiljo da se drugačije djeluje. Kada dođe vrijeme isteka mandata EULEX-a dolazi i vrijeme rasprave u parlamentu i podizanja glasa za ili protiv mandata EULEX-a, ali ne sada", rekao je Pacolli .

Ovaj zvaničnik Vlade Kosova govorio je kratko i o optužbama između Lulzima Pecija i Ministarstva vanjskih poslova.

Pacoli je rekao da ne zna detalje ali što se tiče ostavke Lulzima Pecija sa mjesta Oficira za vezu u Beogradu, ocijenio je ishitrenim akcijama obiju strana.

"Bile su potpuno ishitrene akcije svih strana. Nije normalno da se jednog dana pošalje Otpravnik poslova a da se u večernjim satima skine sa te pozicije. Ovakve akcije vidim ishitrenim”, rekao je Pacolli.

Lider AKR-a je rekao da će sljedeće sedmice otputovati u Afriku kako bi učestvovao na jednoj konferenciji. Na toj konferenciji je pozvan i ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj.

"Postoji još jedna pozivnica za minisra vanjskih poslova gospodina Envera Hoxhaja ukoliko želi da učestvuje na ovoj konferenciji”, rekao je on.

On nije želio komentirati nedavne izjave koje su doše od strane Ministarstva vanjskih poslova da Mali, Nigerija i Uganda nisu priznale Kosovo.