Zbog hapšenja dvojice Srba

Zbog hapšenja dvojice Srba i dalje je u blokadi magistralni put Priština-Raška u mjestu Rudare na sjeveru Kosova, koja traje od ponedjeljka popodne.

Srbi su u ponedjeljak oko 15 časova preko ovog puta, nakon hapšenja dvojice njihovih sunarodnika, prepriječili teretne kamione tako da je saobraćaj na ovom dijelu puta u blokadi.
Dvojici kosovskih Srba koje su Eulex i kosovska policija lišili slobode određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati.
Advokat Ljubomir Pantović izjavio je da je Slobodan Repić (28) uhapšen pod sumnjom da je 7. decembra prošle godine u Mitrovici pucao na zamjenika direktora administrativne Kancelarije Vlade Kosova Dušana Milisaviljevića.
Pantović je kazao da je Repiću određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i da će u tom periodu tužilac odlučiti o puštanju na slobodu ili produženju pritvora Repiću.
Milisavljević je tada pogođen hicem iz vatrenog oružja u nogu u trenutku kada je sa društvom izlazio iz jednog od lokala u sjevernom dijelu Mitrovice.
Drugi uhapšeni u akciji Eulexa i kosovske policije je Žarko Veselinović, brat kontraverznog biznismena Zvonka Veselinovića.
Branilac uhapšenog Veselinovića, Miodrag Brkljač rekao je da se Veselinović "sumnjiči da je ilegalno posjedovao pištolj koji je prije hapšenja odbacio od sebe".
Repić i Veselinović uhapšeni su u ponedjeljak oko 15 časova u Rudaru, kod Zvečana, a osumnjičeni su pod istragom u vezi sa pokušajem ubistva 2012. u sjevernom dijelu Mitrovice.
Njih su uhapsili pripadnici Eulexove Operativne grupe za Mitrovicu i Regionalne istražne jedinice Kosovske policije.
Odmah nakon hapšenja okupili su se građani u Rudaru koji su blokirali saobraćajnicu i započeli protest.
Jedno vozilo Eulex policije u redovnoj patroli zaustavili su u ponedjeljak u Zvečanu demonstranti i gađali ga kamenicama, saopštio je Eulex, koji procjenjuje da je najvjerovatnije riječ o odgovoru na hapšenje dvojice Srba.
"Kada su pripadnici Eulex policije pokušali da razgovaraju sa demonstrantima bacane su kamenice na njih. Dvoje pripadnika Eulex policije je povrijeđeno, a njihovo vozilo ozbiljno oštećeno. U samoodbrani jedan od pripadnika Eulex policije ispalio je hice u vazduh", navodi se u saopštenju Eulexa.