Uskoro konkurs za prijem članova

Delegacije Kosova i Srbije u Briselu od utorka pokušavaju pronaći modalitete integracije ilegalnih sigurnosnih struktura u kosovske institucije. Zamjenik premijera Edita Tahiri je rekla da nije zabilježen konkretan napredak na tim sastancima i da je kao problem spomenula Civilnu zaštitu, koja odbija da preda oružje. I u Ministarstvu unutrašnjih poslova su potvrdili da dio policije će biti i pripadnici ove ilegalne formacije Ministarstva odbrane Srbije. Pored Policije njima će vrata biti otvorena i u Sigurnosnim snagama za vanredne situacije.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova su potvrdili podatak da će doći do regrutacije pripadnika ove strukture u policiju, kojoj su institucije Kosova pripisale odgovornost za jedan veliki broj zločina koji su se dogodili na sjeveru Mitrovice, kao i u tri opštine na sjeveru sa većinskim srpskim stanovništvom: Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

U Ministarstvu nisu odrediti broj pripadnika ove formacije koji će zauzeti mjesto u mehanizmima sigurnosti zemlje. Rekli su da definišu broj, piše list "Koha Ditore".

"Mi možemo imati grube procjene, jer još uvijek nemamo tačan broj koliko policajaca iz Civilne zaštite će biti integrisano u Policiju Kosova; kada budemo imali tačne podatke, imaćemo i detaljan odgovor", je odgovor Kancelarije za informisanje Ministarstva unutrašnjih poslova datog u kontekstu pitanja lista koje se odnose na integraciju ilegalnih srpskih struktura.

Izvori lista su rekla da će u kratkom vremenu Ministarstvo raspisati konkurs za slobodna radna mjesta u Policiji Kosova.