Međunarodna verifikacija državnosti

Iako iz Brisela stižu uvjeravanja da nema dodatnih uslova za Srbiju, sljedeća prepreka na evropskom putu Srbije mogla bi da se pojavi već na jesen: inicijativa da se Kosovu omogući da dobije status posmatrača u Ujedinjenim nacijama.

To bi, uz primjenu briselskog sporazuma, bio ključni dokaz, prije svega za Njemačku, da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine napredovala i da pristupni pregovori sa EU mogu da počnu u januaru, kako je prošle nedjelje odlučio Evropski savjet.

Diplomatski izvori lista "Novosti"  iz Brisela objašnjavaju da će Catherine Ashton 9. jula u Beogradu srpskom državnom vrhu prenijeti da će normalizacija odnosa sa Prištinom, biti značajan dio pregovaračkog procesa, da će biti ugrađena u minimum jedno, a vjerovatno i u nekoliko od 35 poglavlja!

Ovakav scenario gura Njemačka, čija je kancelarka Angela Merkel poručila da se od Srbije, prije ulaska u EU, očekuje potpuna normalizacija odnosa sa Kosovom. S obzirom na to da je status posmatrača praktično predvorje za članstvo u UN, i da je većina država i entiteta prošla kroz ovu višegodišnju fazu, plan je da se sličan model primjeni i na Kosovo, koje bi težilo da do završetka pregovora Srbije sa EU izdejstvuje i punopravno članstvo.

Nekadašnji ambasador Srbije u UN Pavle Jevremović kaže da bi davanje statusa posmatrača u Generalnoj Skupštini UN-a Kosovu donijelo međunarodnu verifikaciju:

"U UN posmatrači mogu biti entiteti, ali i države nečlanice. Ako bi Beograd pristao da Kosovo dobije status države nečlanice, koji imaju Vatikan i Palestina, to bi bilo predsoblje na putu do pune državnosti. U statusu posmatrača, za šta joj nije potrebno aminovanje Savjeta bezbjednosti, Priština bi imala prava da podnosi rezolucije, pokreće razne inicijative, imala bi pristup većini sastanaka i dokumenata".

Kako saznaju "Novosti", Priština je, uz jak vjetar u leđa dobijen od moćnih saveznika krenula u diplomatsku ofanzivu za što veći broj priznavanja. U prilog tome govori i izjava portparola ministra inostranih poslova Austrije Michael Spindelegger da je austrijski šef diplomatije u ponedjeljak u Beču lobirao za priznavanje Kosova kod resornih kolega iz više zemalja, na marginama ministarske konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju.