Predsjednik Evropskog savjeta u Prištini

Belgijski diplomata je, takođe, uputio čestitke povodom napretka postignutog u dijalogu između Prištine i Beograda, koji je jako važan i u kome je ključnu ulogu imala visoka predstavnica EU Catherine Ashton.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuy izjavio je danas u Prištini da je srećan što je ponovo na Kosovu i što može prvi, u ime Evropske unije (EU), da čestita Kosovu na otpočinjanju pregovora sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).
Van Rompuy je, nakon sastanka sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem, u njihovom zajedničkom obraćanju medijima, naglasio da je odluka donijeta prije tri dana historijska za Kosovo.
"Kosovo je učinilo jedan veliki korak na njegovom putu ka Evropskoj uniji. Vaša zemlja je radila puno kako bi ispunila očekivanja Vlada i institucija EU i imala je rezultate. Sve zemlje članice vas jedinstveno pozdravljaju I izražavaju priznanje za ovakvu odluku", kazao je Van Rompuy.
Belgijski diplomata je, takođe, uputio čestitke povodom napretka postignutog u dijalogu između Prištine i Beograda, koji je jako važan i u kome je ključnu ulogu imala visoka predstavnica EU Catherine Ashton.
"Želim da javno pozdravim premijera Thaçija što je odgovorio historijskom zadatku u pravcu pomirenja i za zajedničku prosperitetnu i mirnu budućnost sa vašim susjedom", kazao je Van Rompuy.
On je dodao da je EU svjesna da je taj napredak bio moguć samo zahvaljujući naporima obje strane i njihovoj konstruktivnosti i iskrenosti.
"Sada treba obezbjediti da se Sporazum sprovde", naglasio je predsjednik Evropskom savjeta.
Dodao je da je SSP s Kosovom jako ambiciozan i da će omogućiti Kosovu da otpočne politički dijalog sa EU i da postigne progres u reformama pravosuđa, u borbi protiv organizovanog kriminala, slobodi i bezbjednosti, ekonomskoj i trgovinskoj politici i u mnogim drugim oblastima.
Van Rompuy je kazao i da zna važnost liberalizacije viza za kosovske građane, te da je impresioniran radom u vezi Upitnika. 
"Vjerujem da će ukoliko, nastavite sa naporima na implementaciji Upitnika, vize biti uklonjene", kazao je on.
Premijer Kosova, Hashim Thaçi je izjavio da mu je zadovoljstvo što se sastao sa Van Rompuyem, s kojim je sinoć prisustvovao ceremoniji proslave ulaska Hrvatske u EU.
To je, prema njegovim riječima, dobar primjer i dobra poruka za cio region, da dobrosusjedski odnosi mogu samo pozitivno da se reflektuju na sigurnu budućnost za sve narode, te da ubrzaju njihove evroatlanske integracione procese.
"Potvrđujem, ovdje pred predsjednikom Rompuyem, da je Kosovo u potpunosti posvećeno ispunjenju svih zadatih evropskih standarda u rekordnom vremenu”, kazao je Thaçi.
Predsjednik Rompuy se odvojeno sastao i sa predsjednicom Kosova, Atifetom Jahjagom i predsjednikom Skupštine Kosova, Jakupom Krasniqijem. Predsjednik Evropskog savjeta je prije Prištine, posjetio i Beograd.