Peto priznanje u junu, 102. po redu

Dva pripadnika kosovske diplomacije dobili su potvrdu od diplomatije El Salvador da je ova zemlja priznala nezavisnost Kosova. Bekim Sejdiu u New Yorku i ambasador Kosovu u Parizu, Muhamedin Kullashi su imali kontakte sa diplomatskim korom ove države od koje su dobile vijest o priznanju Kosova, saznaje portal "Indeskonline" iz izvora unutar Ministarstva inostranih poslova Kosova.

U narednim danima se očekuje i uspostava diplomatskih odnosa.

Priznavanje El Salvador će biti 102. po redu nakon priznanja najveće arapske države, Egipta. Prošlo je dosta vremena od kako Kosovo nije imalo uspješan mjesec od juna ove godine. Ukoliko se u ponedjeljak formalizuje priznanje od El Salvadora, onda će to biti peta država koja je priznala Kosovo ovog mjeseca.

Novo priznanje je objavio ministar inostranih poslova Enver Hoxhaj koji je preko svojeg profila na Twitetr-u napisao da Kosovo uskoro očekuje priznanje još jedne države zapadne hemisfere.

"Posljednja vijest: Evropko Kosovo danas očekuje novo priznanje od države zapadne hemisfere! Uskoro novi detalji", napisao je Enver Hoxhaj.

Inače, od 2008. godine tokom jednog mjeseca nije bilo toliko priznanja.