U Briselu danas nastavljen tehnički dijalog

U Briselu je oko 11 časova počeo drugi dan tehničkog dijaloga Beograda i Prištine o sprovođenju sporazuma o normalizaciji, a glavna tema današnjih razgovora su pravosuđe i priprema za lokalne izbore u srpskim opštinama na Kosovu.

Današnji dijalog se odvija na nivou eksperata, dok se sutra u Brislu sutra očekuje dolazak šef Odbora za implementaciju Aleksandra Vulina i savjetnik predsjednika Srbije Marka Đurića.

Jučerašnja petosatna runda posvećena telefoniji i električnoj energiji završena je bez rezultata.
 
Mediji u Beogradu su citirali šefa srpskog pregovaračkog tima Rasima Ljajića koji je između ostalog rekao "da nakon pokušaja da se sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri dogovori o licencama za mobilne operatere na sjeveru i međunrodnom pozivnom broju za Kosovo nije došlo do rezultata".

"Napretka nije bilo. Tamo smo gde smo i bili pre ove runde pregovora. Dve stavke su i dalje sporne: to je licenca za našeg mobilnog operatera na Kosovu, a druga se tiče zahteva Kosova da dobije međunarodni pozivni broj", rekao je Ljajić posle razgovora sa timom Kosova na čelu sa potpredsjednicom vlade Editom Tahiri.

On je dodao da je Srbija iznijela "čak četiri do pet različitih kompromisnih predloga i rešenja, međutim to nije prihvaćeno".

" Ono što je zaključeno je da u naredna dva dana dostavimo ponovo predloge za rješenje ovih pitanja, i nakon toga očekujemo novu rundu razgovora, ili će to biti podignuto na nivo premijera, ukoliko pitanja energetike i telekomunikacija ne budu rješena do 15. juna", rekao je Ljajić.

Srbija i dalje insistira na tome da ona traži od Međunarodne telekomunikacione unije trocifreni pozivni broj koji će onda ustupiti Kosovu, na šta Priština ne pristaje, već hoće da sama podnese zahtjev, a da Srbija to ne ometa, ili da eventualno neka treća zemlja iz EU podnese zahtjev u ime Kosova, bez protivljenja Srbije.

S druge strane, naša delegacija i dalje odbija da Telekomu Srbije obezbjedi licencu za mobilnu telefoniju na teritoriji Kosova.