I dalje najveći problem

Ostvaren je napredak u borbi protiv korupcije i pranja novca, međutim, ona i dalje ostaje izazov za Kosovo i njene institucije. Ovako je rečeno je na konferenciji koju je organizovao Ured EU na Kosovu i Vijeće Evrope u saradnji sa nadležnim institucijama na Kosovu, gdje je predstavljen "Projekt protiv privrednog kriminala", gdje se date ocjene u odnosu na borbu protiv korupcije i borbu protiv pranja novca.

Prema izvještaju o borbi protiv korupcije, procjenjuje se da, iako je Kosovo je poduzelo različite mjere protiv korupcije, korupcija ostaje veliki problem koji ugrožava ekonomski rast i opasnost za društveni i politički razvoj.

Ivan Koedjikov, šef Odjeljenja za djelovanje protiv kriminala u Vijeću Europe, rekao je ovom prilikom da je uvjeren da će Kosovo biti u stanju nastaviti korake za smanjenje korupcije i pranja novca.

"Uz iskustvo koje imamo s Vijećem Evrope s pravom se može reći da se korupcija i pranje novca ne mogu otkloniti u potpunosti jer su dio ljudske prirode, ali ima mogućnosti da se oni uspješno kontrolišu na način da se oni održavaju na minimum i da, u stvari, su te stvari neophodne za demokratsko društvo", kazao je Koedjikov, prenosi portal "Telegrafi".

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi je rekao da je potrebno ulagati u izgradnju kapaciteta i područja unutar svih institucija koje se bave borbom protiv tih pojava. On je rekao da preporuke proizišle iz ovog projekta su Vodič za institucije uključene u borbu protiv kriminala i korupcije.

S druge strane, Thomas Gnoochi, šef Sekcije političke i ekonomske integracije pri EU, Ured EU na Kosovu, izjavio je da ovaj proces evaluacije uključuje dva ciklusa, od kojih je prvi ocijenio postojeći regulatorni i institucionalni okvira i djelotvornost mjera. Prema njegovim riječima, drugi ciklus ima za cilj osiguranje nastavka realizacije kroz praćenje radnje koje preduzimaju vlasti na Kosovu.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije, Hasan Preteni je rekao da dobro sarađuju sa svim institucijama nadležnim za borbu protiv korupcije. On je procjenio da je potrebna velika posvećenost, posebno u izmjenama i dopunama zakona o deklaraciji imovine i sprječavanja sukoba interesa.

On je rekao da borbi protiv korupcije na Kosovu nedostaju brojke i ostaje još mnogo želja što se tiče djelovanja sudova.

Projekt je također pozdravio i Daut Xhemajli, zamjenik ministra pravde, koji je rekao da je ovaj izvještaj ocjenjuje i utvrđuje nedostatak u pogledu implementacije zakona, ali će rezultati biti vodič za odgovarajuće akcije u borbi protiv tih pojava.