Skupštinska komisija za zakonodavstvo

Komisija Skupštine Kosova za zakonodavstvo ni poslije dva dana razmatranja nije uspjela da usaglasi stavove o nacrtu zakona za ratifikaciju sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Članovi Komisije vratili su Vladi nacrt zakona uz zahtjev da se tekst haromonizuje na tri zvanična jezika, kao i da se još jednom razmotri da li se uz sporazum mora ratifikovati i plan primjene.
Predsjednik ove komisije, Arben Gashi iz redova Demokratskog saveza Kosova, kazao je da se Sporazum može proslijediti dalje Skupštini, ali ne i plan primjene. Stoga je zatražio od vlade dodatna objašnjenja prije nego što se donese konačna odluka.
“Plan primjene ne može biti predmet ratifikacije. Na tome treba da rade dvije vlade ali ne da se on ratifikuje i da postane međunarodni pravni akt”, kazao je on.
Sa tim se nije složio poslanik Demokratske partije Kosova Behar Selimi, koji je naveo da se plan, kao dio sporazuma, treba ratifikovati u Skupštini.
Iz Pokreta Samoopredeljenje kazali su da se prije ratifikacije mora provjeriti ustavnost sporazuma u Ustavnom sudu. Sa tim se međutim nije složio predsjednik Komisije, koji je kazao da Ustavni Sud može da da svoje mišljenje tek nakon ratifikacije sporazuma u Skupštini.
Izvor: RSE