Jahjaga čeka ratifikacija sporazuma u Parlamentu

Hajredin Kuçi je potvrdio da problem na sjeveru drži taocem raspisivanje lokalnih izbora na Kosovu. I pored toga, on vjeruje da će oktobra mjeseca biti održani lokalni izbori na čitavoj teritoriji Kosova. Izvori lista "Express" unutar Predsjedništva pominju 6. ili 13. oktobar kao moguće datume za održavanje lokalnih izbora.

Uprkos zahtjevima nekoliko partija da se raspišu izbori, predsjednica Atifete Jahjaga čeka da se okončaju poslovi oko postignutog sporazuma između Kosova i Srbije u Briselu, kako bi se odredio datum izbora.

Ustvari, Jahjaga čeka ratifikaciju sporazuma u Parlamentu kako bi onda vidjela koje je najbolje vrijeme za održavanje izbora na cijelom Kosovu.

Izvori lista su rekli da će raspisivanje izbora biti u punoj koordinaciji s implementacijom dogovora postignutog sa Srbijom.

"Nakon što se pojasne detalji sporazuma Predsjednica će objaviti odluku", rekao je službenik Predsjedništva želeći da njegovo ime ne bude spomenuto u novinama.

Međutim, potpredsjednik Vlade Hajredin Kuçi je rekao da koordiniraju s Predsjednicom i političkim partijama kako bi otišli na lokalne izbore na cijeloj teritoriji Kosova.

"Vjerujem da će se ovo desiti u oktobru. Ali ostaje koordinacija sa političkim partijama i odluka Predsjednice Republike", rekao je Kuçi tokom izvještaja u Komisiji za  zakonodavstvo.

On je priznao da sporazum sa Srbijom gura određivanje datuma izbora.

"Složili smo se da se lokalni izbori održe na cijeloj teritoriji Republike Kosova i to zajedno sa odlukom predsjednice Republike. Oko ovoga još uvijek nismo odredili datum, željeli smo dati ustavno ovlaštenje. Dogovorili smo se da imamo rasterećenje od strane misije OSCE-a ali po zakonima Kosova", dodao je on.

Drugi izvori lista "Express" su rekli da datumi koji su bili predviđeni za održavanje lokalnih izbora su - 22. i 29. septembar, a sada su 6. i 13. oktobar.

"I drugi krug će biti održan tokom oktobra i nije nikakav problem za većinu političkih partija", dodali su oni.