Neću da mislim o tome da će Srbija donijeti odluku protiv interesa srpskih građana na Kosovu, ali ne vjerujem ni da će Srbi sa sjevera donijeti odluku koja će ugroziti ili teško oštetiti evropsku i evroatlantsku budućnost Srbije, kaže Thaçi.

Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je da jedva čeka da se sastane sa Srbima sa sjevera, da je spreman da im služi, kao i da očekuje da će oni na narednim izborima izabrati prave i kooperativne ljude, nakon čega će krenuti snažne investicije.

"Neću da mislim o tome da će Srbija donijeti odluku protiv interesa srpskih građana na Kosovu, ali ne vjerujem ni da će Srbi sa sjevera donijeti odluku koja će ugroziti ili teško oštetiti evropsku i evroatlantsku budućnost Srbije. Na kraju krajeva, i Priština i Beograd imaju obaveze po tom sporazumu, imaju obaveze u vezi sa sprovođenjem i bilo ko da kasni na tom poslu platiće cijenu", kazao je Thaçi.

Premijer je ocijenio da nije u interesu Kosova kašnjenje Srbije, kao što nije ni u interesu Srbije kašnjenje Kosova u pravcu ka EU i NATO. On je dodao da bez normalizacije odnosa Kosova i Srbije "ni mi ni Srbija nećemo moći da idemo brzo".

Thaçi je podsjetio da je briselski sporazum, koji je potpisao s premijerom Srbije Ivicom Dačićem, historijski sporazum za oba naroda:

"To je definitivno nova realnost. Gledali smo ka budućnosti da bismo okončali godine problema i konflikata. U vezi s lokalnim izborima, koji su planirani na jesen, Thaçi je demantovao da će građani sa sjevera Kosova moći da glasaju samo s dokumentima Kosova i dodao da mogu da glasaju s dokumentima koje imaju".