Nakon četvrtog razmatranja

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda nakon četvrtog razmatranja sporazuma o stand-by aranžmanu s Kosovom, ocijenila da je Vlada Kosova ispunila sve zadate kriterijume

Ministar finansija Kosova Besim Beqaj je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa delegaciojom MMF-a, izjavio da je nakon puno sastanaka i razgovora postignuta saglasnost po svim tačkama sporazuma o stand-by aranžmanu, što vodi ka pozitivnoj ocjeni. Ministar Beqaj je naglasio da je na sastancima sa delegacijom MMF-a konstatovano da je Kosovo ispunilo sve kvantitavne i strukturalne kriterijume, koje je postavio MMF, prenosi novinar agencije Anadolija.
"I pored uspješnog ponovnog razmatranja, Kosovu je ostalo nepodignutih još pet miliona eura od MMF-a i mi ne težimo ka tome, da ta sredstava podignemo", kazao je Beqaj.
On je dodao da je ponovo razmatran budžet Kosova za ovu godinu, kao i parametri budžeta za narednu 2014. godinu, te je istakao da neće biti direktnog smanjenja predviđenog budžeta.
Vođa delegacije MMF-a, Johannes Wiegand je izjavio da će do sredine jula mjeseca biti kompletirano četvrto razmatranje sporazuma s Kosovom.
"Glavni koraci u vezi kojih je postignut sporazum su fiskalne karakteristike za 2013. i glavni parametri budžeta za 2014. godinu, koji će se zasnivati na fiskalnoj uredbi, koju će usvojiti Skupština krajem ovog mjeseca. Zabilježen je i dobar napredak u reformi finansijskog sistema", kazao je Wiegand.
On je ocijenio da je Kosovo krizu evro zone lakše prošlo nego druge zemlje regiona i to zbog male povezanosti sa zemljama krize i zbog priliva novca iz dijaspore. Vođa delegacije MMF-a, Johannes Wiegand je naglasio da je na Kosovu dobro razvijen bankarski sistem, te da je u posljednje dvije godine Kosovo izgradilo stabilan fiskalni sistem. Naglasio je da priliv novca u kosovski budžet zavisi mnogo od poreza na dodatnu vrednost (PDV), što Kosovo, koje želi u EU, mora da promijeni. To se postiže kroz razvoj ekonomije i zato, kako je istakao Wiegand, Vlada treba da obezbijedi potrebnu infrastrukturu i poslovni ambijent.
Guverner Centralne banke Kosova (CBK) Bedri Hamza je izjavio da je zabilježen porast depozita i kredita, dok je kamatna stopa smanjena. Hamza je istakao da se Kosovo pridržava preporuka MMF-a i Svjetske banke kako bi se otklonile neke prepreke za koje je CBK smatrala da su razlog visine kamatnih stopa u ovom trenutku. Među tim preprekama je bio i državni kod, koji je nedavno određen za Kosovo.
Na konferenciji za novinare je naglašeno i da budžet za 2014. godinu garantuje nastavak kapitalnih projekata, među kojima je projekat izgradnje autoputa Priština- Skoplje, za koji je predviđeno oko 300 miliona eura.
Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na Kosovu boravila od 28. maja do 10. juna.