Novi tv-kanal apolitičan

Kosovski javni emiter RTK pokrenuo je svoj drugi kanal, kojim će se obezbjeđivati neutralan glas posvećen iskustvima srpske zajednice i drugih manjinskih grupa u zemlji.

RTK 2 je počeo s emitiranjem 3. maja, uz različito osoblje od nekih 50 ljudi, pod rukovodstvom Žarka Joksimovića, srpskog tv-novinara.
"Ponosan sam što svi mi, Albanci, Srbi, Goranci, Bosanci, radimo ovdje zajedno na ovom kanalu," izjavio je Joksimović.
Kanal će uključiti programe o kulturnom i duhovnom identitetu srpske zajednice i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu, a planira posvetiti većinu svojih resursa i termina programima s terena, a ne emisijama produciranim u studiju.
Joksimović kaže da će taj kanal biti "poput prozora u susjedstvo."
"Sve na Balkanu vezano je za politiku, ali mi ćemo pokušati poraditi i na drugim stvarima. Čak i kad budemo radili s politikom, pokušat ćemo to obaviti na taj način da se ne potiče nezadovoljstvo između zajednica, nego da se bude most između njih," izjavio je Joksimović.
RTK 1 primarno emitira emisije na albanskom jeziku, ali producira i programe na srpskom, turskom, bosanskom i romskom jeziku.
Kosovo ima tri nacionalne tv-frekvencije, a RTK 2 će emitirati putem kablovskih operatera dok se ne obavi digitalizacija njegovog signala. Joksimović kaže da oni imaju ugovore s kosovskim kompanijama Kujtesa i Ipko, a lokalni srpski kablovski operateri emitirat će signal u većinski srpskim oblastima, uključujući i sjeverno Kosovo.
Željko Tvrdišić, Srbin koji živi u Mitrovici, kaže kako se nada da će novi kanal obezbijediti objektivno izvještavanje.
"Ja sam skeptičan kad se radi o nezavisnosti ovog kanala i njegove uređivačke politike. Skeptičan sam upravo zbog uređivačke politike. Ovaj kanal neće se gledati na sjeveru i neće biti u sklopu lokalnih srpskih kablovskih sistema," izjavio je Tvrdišić.
Danijela Mitić, Srpkinja iz Čaglavice kod Prištine, izjavila je za SETimes da srpska zajednica na Kosovu pozdravlja svaku aktivnost vezanu za bolje informiranje o procesima u zemlji.
"Ako taj kanal bude pružao nepristrasne i najnovije informacije sa cijelog Kosova, onda će se ta tv gledati," kaže Mitićeva. "Očekujemo atraktivne sadržaje, bez velikog fokusa na politiku, jer nje već ionako imamo previše."
Mentor Shala, generalni direktor RTK, izjavio je da će taj kanal stremiti ka tome da ostane apolitičan. On je dodao kako je RTK 2 posebno važan u naporima javnog emitera na premošćivanju jaza između Srba i Albanaca, jer su Srbi glavna publika tog kanala.
"U tim programima ... će se u potpunosti rezimirati ili će oni biti potpuno u službi srpske zajednice. Na početku, [to će biti] uglavnom [u cilju opsluživanja] srpske zajednice ... Mi ćemo do maksimuma pokušati biti apolitičan program," izjavio je Shala.
Dukagjin Gorani, bivši savjetnik kosovskog premijera Hashima Thaçija, učestvovao je u stvaranju tog kanala.
"Pokušaj je bio da se reafirmira volja premijerskog ureda i ponudi mogućnost nealbanskim zajednicama da izraze stavove, principe i svoj način života u društveno-političkom kontekstu. On predstavlja veliki uspjeh u pokušajima da se ponudi koliko je moguće veća sloboda izražavanja za sve građane Kosova, bez obzira na njihovo etničko porijeklo," izjavio je Gorani.
On je dodao da će uspjeh RTK 2 zavisiti od rada njegovog osoblja u smislu njegovog korištenja kao sredstva za komunikaciju.
"Sad zavisi od njih ... To bi trebao biti nezavisan kanal, javni, odgovoran, ali i slobodan da vrši svoju uređivačku politiku. Oni će biti u sklopu mnogih pokušaja da se izgradi slobodna i demokratska država, s etničkim diverzitetom, u kojoj će se svako osjećati dijelom nje," izjavio je Gorani.