Postignuta saglasnost

Zamjenica kosovskog premijera Edita Tahiri kaže da će tokom septembra biti ugašene srpske institucije na sjeveru Kosova u oblasti bezbjednosti i sudstva.

Kako je saopšteno iz kosovske vlade, Tahiri je nakon trodnevnih susreta u Briselu o primjeni sporazuma Beograda i Prištine, precizirala da je postignuta saglasnost da se do 1. septembra rasformiraju srpski sudovi, dok će se 30. septembra to dogoditi sa policijskim strukturama.
"Proces rasformiranja paralalenih struktura počeće tokom ovog mjeseca kada se očekuje da se usvoji detaljan plan primjene sporazuma. 
"Kosovska strana je zatražila da Srbija što prije donese odluku o prestanku finansiranja paralelnih struktura", rekla je Tahiri, navedeno je u saopštenju. 
Kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, postignuta je saglasnost da se stvori jedna rukovodeća ekipa koja će pomoći stvaranju Zajednice koja treba da postane funkcionalna nakon lokalnih izbora na Kosovu, kada treba da se održe i izbori za četiri opštine na sjeveru Kosova, rekla je Tahiri. 
Ona je napomenula da će izbori, uz posredstvo misije OSCE-a, biti održani prema kosovskim zakonima.