Međunarodni forum o sigurnosti u Budvi

Agim Çeku je poručio da "kontrolisanje sjevera Kosova na silu nije i nikada neće biti opcija".

Kosovo ne traži od Srbije priznanje njegove nezavisnosti, budući da srbijanski zvaničnici nebrojeno mnogo puta ponavljaju kako to nije moguće, ali traži saradnju, jer je Srbija kroz briselski sporazum, kosovskim Srbima poručila da ide iz Kosova, ali da se potrudila za njihov boljitak, proučio je danas u Budvi ministar sigurnosti Kosova Agim Çeku, javio je novinar agencije Anadolija.

"Ne tražimo od zvaničnika Srbije da priznaju Kosovo. Ne trebate nas priznavati, ali dajte da sarađujemo. Srbija sporazumom iz Brisela kosovskim Srbima je poručila da izlazi iz Kosova, ali da se potrudila i za njihov boljitak", poručio je Çeku na današnjoj panel diskusiji na temu "Novi momenti u odnosima Srbije i Kosova", u okviru međunarodnog foruma o sigurnosti koji je počeo jučer u Budvi, na crnogorskom primorju na kojem je učešće uzeo državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vladimir Božović, te predstavnici EU i SAD-a.

Panel diskusija je privukla posebnu pažnju zbog učešća predstavnika Kosova i Srbije, što je ranije bila rijetkost zbog bojkotovanja srbijanske strane.

Prema njegovim riječima, bit briselskog sporazuma ogleda se u shvatanju da su i jedna i druga zemlja napravile velike iskorake na putu kačlanstvu u EU i na putu udaljavanja od prošlosti.

Çeku je sporazum postignut između Kosova i Srbije u Briselu ocijenio historijskim za Kosovo, ali i za cijelu regiju.

Problem između Srbije i Kosova smatra dubokim političkim problemom, ali je istakao važnost dijaloga predstavnika dviju zemalja.

Sporazum predstavlja normalizaciju odnosa sa Srbijom i kako je rekao Çeku, integraciju sjevernog dijela Kosova.

On je poručio i da "kontrolisanje sjevera Kosova na silu nije i nikada neće biti opcija".

Odgovarajući na pitanje o "dozvoljavanju Srbije da Kosovo učestvuje na regionalnim konferencijama", Çeku eku je kazao kako "Kosovo ništa ne pita Srbiju".

Çeku eku je istakao zadovoljstvo zbog činjenica da Srbija i Kosovo pokazuju hrabrost i posvećenost da sarađuju i da Srbija implementira najkritičniji dio ovog sporazuma.

"Drago mi je da opet čujem da postoji drugačije tumačenje sporazuma. Za nas taj sporazum znači mirnu reintegraciju. Normalnizacija odnosa Srbije i Kosova je dobar znak i ja se radujem da ćemo u toku ovog mjeseca ti proslaviti, tada će početi prava saradnja", istakao je Çeku dodovaši da postoje ljudi i sa druge strane koji sporazum smatraju kontraverzim ali da su to oni koji misle samo na sebe.

On je na panelu kazao da je njihov jasan cilj da ispune viziju da Kosovo samo može da vodi računa o njihovim institucijama i vodi računa o bezbjednosti.

Na pitanje kada će Crna Gora i Kosovo razmijeniti ambasadore, Çeku je odgovorio da je pitanje dana kada će se to desiti, da te dvije države u stvari imaju jako bliske prijateljske odnose, naročito saradnja po pitanju manjina na Kosovu i alabanskih manjina u Crnoj Gori.

"Postoji dovoljno demokratskog prostora da sve nacionalne manjine ostvare svoja prava. Ustav se ne mijenja svaki dan, a to će se desiti prvom prilikom kada razmotrimo ustavne promjene", rekao je Agim Çeku.

On je u vezi sa navodima o tome kako se na Kosovu ne poštuju vjerske slobode rekao, kako je nekorektno govoriti o nepoštivanje nečijih sloboda na Kosovu, dodajući da je to jedino slučaj na sjeveru zemlje gdje su postavljene barikade.