Registracija 54 dana prije izbora

Dokumenta za identifikaciju ne daju pravo glasa sama po sebi, kaže za "Vesti" Valdete Daka, predsjednica Centralne izborne komisije. Ona objašnjava da građani moraju biti evidentirani u Centralnom registru, a to se može jedino uz ličnu kartu ili putnu ispravu koju izdaju vlasti na Kosovu.

Ko ima prava glasa na kosovskim izborima?
"Pravo glasa imaju sve osobe od 18 godina i starije koje su registrovane kao građani Kosova u Centralnom registru građana, koja borave van Kosova ili su napustili Kosovo na dan ili poslije 1. januara 1998., pod uslovom da ispunjavaju uslove zakona o pitanjima državljana. Oni koji borave van Kosova ili su stekli status izbjeglice, jedino mogu glasati kao birači izvan Kosova šaljući glasačke listiće poštom. Za glasanje unutar Kosova i na redovnim biračkim mjestima, građani moraju biti registrovani u Centralnom registru građana Kosova, putem dobijanja lične karte i putne isprave Republike Kosova".

Da li će prema sporazumu iz Brisela Srbi moći da glasaju sa srpskim ličnim kartama na predstojećim lokalnim izborima?
"Dok se pravo glasanja na biračkom mjestu stiče samo putem registrovanja u Centralnom registru građana Kosova, dokumenta za identifikaciju na dan izbora su nešto drugo. Ali, dokumenta za identifikaciju vam ne daju pravo glasa sama po sebi".

Šta to znači?
"Jedino ako se vaše ime nalazi na biračkom spisku vi imate pravo glasa na dan izbora sa jednim od dokumenata za identifikaciju, odnosno važeću ličnu kartu, pasoš, vozačku dozvolu, karticu interno raseljenih lica i izbjegličku karticu".

Da li se Srbi sa severa nalaze na biračkim spiskovima?
"U birački spisak unutar Kosova i na redovnim biračkim mjestima upisani su svi građani Kosova bez obzira na etničku pripadnost koji su registrovani u Centralnom registru.

Registracija 54 dana prije izbora

"Pravo glasa se stiče putem registrovanja u Centralni registar građana Kosova. Svi oni koji se registruju u taj registar, do 54 dana pre dana izbora biće uključeni u birački spisak. Registracija se vrši u opštini u kojoj lice boravi unutar Kosova", objašnjava Daka.