Odluka Apelacionog suda u Prištini

Apelacioni sud u Prištini je prihvatio zahtjev međunarodnog tužioca i sedmorici bivšh komandanata i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) iz takozvane "Dreničke grupe", koji su optuženi za ratne zločine tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine odredio mjeru pritvora.

Kasno sinoć EULEX policija je uhapsila takozvanu "Dreničku grupu", odnosno sedmoricu bivših pripadnika OVK-a osumljičenih za ratne zločine. Hapšenje je, kako javlja agencija Anadolija, uslijedila nakon odluke Apelacionog suda koji je "Dreničkoj grupi" odredio 30 dana pritvora. Apelacioni sud je doneo odluku nakon što je istekao rok od 48 sati na pravo žalbi.

Ovom odlukom pritvor je određen Sulejmanu Selimu, ambasadoru Kosova u Tirani i bivšem komandantu OVK, Samiju Lushtakuu, predsjedniku opštine Skenderaj (Srbica) i komandantu operativne grupe za Drenicu OVK.

Pritvor je određen i Jahiru Demakuu, Sahitu Jashariju, Zeqiru Demakuu, Hysniju THaçiju i Avni Zabeliju.

Portal "Express" je objavio i da su pripadnici policije Kosova i EULEX-a uhapsili Selimija i Zeqira Demakua i da se očekuje da se ubrzo uhapse i ostali osumnjičeni.

Tomë Gashi, advokat odbrane Sylejmana Selimija, je kosovskim medijima potvrdio da je Apelacioni sud promjenio predhodnu odluku od 30 dana kućnog pritvora i izrekao 30 dana pritvora koji će trajati do 24. juna.

"Nije bilo nikakvog razloga da se prekorači zakonski rok od 48 sati za donošenje ove skandalozne, nezakonite i nepravedne odluke. Nije bilo nikakvog razloga da se čekaju ovako kasni noćni sati za objavljivanje ovakve skandalozne odluke", kazao je Gashi.

Bivši komandanti i borci OVK-a osumljičeni su za zadržavanja i maltetiranje civila u logoru u Likovcu, opština Skedneraj (Srbica), tokom juna mjeseca 1998.godine.

Podsjetimo, u Prištini je u ponedeljak održan miran protest više hiljada građana protiv EULEX-a i poslednjih hapšenja bivših komandanata i boraca OVK-a.