Ista prava kao Srbi na Kosovu

Skupština Kosova će na današnjoj sednici raspravljati o pravima Albanaca iz Preševske doline o prijedlogu da Albanci s juga Srbije imaju prava kao Srbi na Kosovu.

Raspravu je predložio poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Lutfi Haziri, koji je za dnevnik "Epoka e re" kazao da bi insititucije u Prištini trebalo da se mnogo više interesuju za Albance iz Preševske doline - o ostvarivanju njihovih političkih, građanskih, kulturnih i obrazovnih prava.
"Albanci iz Preševske doline apsolutno bi trebalo da imaju ista prava kao Srbi na Kosovu. Međutim, problem je u tome što Srbija ne priznaje Kosovo, tako da do regulisanja pitanja granice i međusobnog priznanja između Srbije i Kosova mi treba da se bavimo pitanjima prava Albanaca u Preševskoj dolini", rekao je Haziri. 
Haziri je od Vlade Kosova zatražio da otvori kancelarije za Albance iz Preševske doline u Prištini i Gnjilanu. "Vlada Kosova trebalo bi mnogo više da brine da se obezbijedi dobar tretman građana iz Preševske doline, koji su se raselili na Kosovu, obezbjeđujući im ravnopravnost sa ostalim građanima", rekao je Haziri zahtjevajući da Vlada Kosova otvori kancelariju u Prištini i Gnjilanu za građane Preševa, Medveđe i Bujanovca. 
Haziri je najavio usvajanje rezolucije na sjednici kosovske skupštine koja će se baviti osnovnim političkim i građanskim pravima građana Preševske doline.