Faza prodaje ratnih drugova

Član Predsjedništva Skupštine Kosova Glauk Konjufca ocijenio da su se na Kosovu, zbog opstanka na vlasti, počeli prodavati i ratni drugovi

Član Predsjedništva Skupštine Kosova iz redova opozicionog pokreta "Vetëvendosje", Glauk Konjufca izjavio je danas na redovnoj sednici Skupštine da Vlada premijera Thaçija planom o implementaciji briselskog sporazuma nastavlja sa dodatnim ustupcima Beogradu.
"Sporazum Srbiji garantuje kontrolu nad Zajednicom srpskih opština na sjeveru, legalizaciju ilegalnih struktura, kao i podjelu sudstva na poseban dio za sjever. Ali, plan o implementaciji traži da se svim zaposlenima u kriminalnim beogradskim strukturama ponudi amnestija, nezavisno od njihovog dosadašnjeg djelovanja", kazao je Konjufca u izalaganju van dnevnog reda u Skupštini. Dodao je da to znači da se organizatorima etničkog čišćenja Albanaca sa sjevera Kosova, iz februara 2000. godine, nudi pravna amnestija, kao i ubicama policajca Envera Zymberija, koji je pao za odbranu suvereniteta Kosova.
"Kakva je to pobjeda? Kome može takav Sporazum izgledati kao pobjeda?" zapitao je Konjufca i dodao da ovaj Sporazum, koji je kapitulantski po suverenitet Kosova, može izgledati kao pobjeda samo onom ko lično ima problema s korupcijom.
Poslanik "Vetëvendosja" je rekao i da je politika Vlade Kosova dovela do toga da u "dvorištu Vlade srpski zvaničnik izjavljuje da je Kosovo Srbija i da mu se aplaudira". Po njemu je takva politika dovela i do toga da se osporava vrijednost oslobodilačke borbe i da komandanti OVK-a završavaju u zatvorima, dok se s druge strane, srpskim zločincima koji su oduzeli živote mnogih Albanaca nudi pravna nedodirljivost.
"Čini mi se da je neko na Kosovu, kako bi osigurao dugovječnost na vlasti, nakon prodaje kosovskog bogatstva i strašnih ustupaka Srbiji, počeo da prodaje i svoje drugove. Sad smo u fazi prodaje drugova, posto ništa drugo nije ostalo neprodato", kazao je Glauk Konjufca.