Sastanak na ministarskom nivou u "gimnih" formatu

Na ministarskom sastanku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Ohridu učestvovaće zamjenik šefa diplomatije Kosova Petrit Selimi.

"Neću učestvovati na sutrašnjem ministarskom sastanku. Pošto je Srbija povukla svoju odluku, Kosovo će predstavljati zamjenik ministra (spoljnih poslova) Petrit Selimi", naveo je ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj na Twitteru.
Ohridski samit PSJIE, na kojem je predstojećeg vikenda trebalo da se okupe lideri regiona, otkazan je, a predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da je taj skup otkazao da bi "zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije" i da "Makedonija ne želi da bude učesnik u igri sa vetom, a najmanje sa bojkotom". 
Samit lidera je otkazan pošto se tri države - Srbija, BiH i Rumunija - nisu saglasile da bude pozvano i Kosovo, a predsednici Albanije i Hrvatske potom saopštili da neće učestvovati, jer Kosovo nije pozvano. 
U međuvremenu, postignut je dogovor da bude održan sastanak na ministarskom nivou u "gimnih" formatu, na kojem će i on učestvovati. 
"Gimnih" formula, koju ministri zemalja EU koriste za neformalne razgovore, znači da su učesnici skupa predstavljeni pod svojim imenom.