Nakon bojkota Albanije i Hrvatske

Ohridski samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, na kojem je predstojećeg vikenda trebalo da se okupe lideri regiona, otkazan je.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da je taj skup otkazao da bi "zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije", a "Makedonija ne želi da bude učesnik u igri sa vetom, a najmanje sa bojkotom".
Samit je otkazan pošto se tri države - Srbija, BiH i Rumunija - nisu saglasile da bude pozvano i Kosovo, a predsjednici Albanije i Hrvatske potom saopštili da neće učestvovati, jer Kosovo nije pozvano.
"Makedonija je postupila u cijelosti u skladu sa aktima Procesa. Na žalost, stare balkanske predrasude i kompleksi zaživeli su na ovom samitu i neću dozvoliti da se oni krše preko lea Makedonije, i da za to da cenu plaća Makedonija", rekao je Ivanov, koji je organizator skupa.
Po njegovim riječima, "izazovi se rješavaju dijalogom".
"Ovo je jasan signal za Evropu, koji oslikava realnost u našem regionu i trebalo bi da bude upozorenje", kazao je Ivanov, uz ocjenu da "državni integritet i dostojanstvo nemaju cijenu".