U Prištini održan protest radnika "Pet do dvanaest"

Na protestu pod motom "Pet do dvanaest" u organizaciji Unije nezavisnih sindikata Kosova okupilo se danas u centru Prištine između 200 i 300 građana. Sa protesta je zatražena realizacija zahtjeva radnika i penzionera, kojima se krše prava.

Demonstranti su nosili transparente sa ispisanim zahtjevima Sindikata i uzvikivali parole "Trepča je naša", "Pošta je naša", "20 posto je našeg znoja" i druge.

Predsjednik Unije sindikata radnika Kosova Haxhi Arifi je na protestu izjavio da je Sindikat pokušao da prava radnika, koja im pripadaju po zakonu i svim međunarodnim konvencijama, realizije putem dijaloga sa predstavnicima institucija, ali da usmeno data obećanja nisu ispunjena.

"Naše zahtjeve smo javno objavili. Postoji mogućnost da se svi realizuju zato što mi kao Unija nezavisnih sindikata Kosova nismo tražili nešto što se ne može realizovati, ali za to je potrebna volja i druge strane. U vezi s pravima koja pripadaju radnicima, Unija će upotrebiti sva moguća sindikalna sredstva i nećemo stati", kazao je Arifi.

Predsjednik Organizacionog odbora protesta Fehmi Pajaziti je istakao da je protest organizovan kako bi se zahtjevalo poštovanje prava radnika.

"Podsjetimo naše rukovodioce da kršenjem prava radnika nema napretka države i nema socijalnog blagostanja građana koji su osnivači ove države", kazao je Pajaziti.

On je potom pročitao sedam zahtjeva Unije nezavisnih sindikata Kosova.

"Pod jedan, tražimo primjenu zakona o pravima radnika u praksi. Drugo, tražimo potpisivanje kolektivnog ugovora, treće, tražimo primjenu sporazuma o minimalnoj plati od 220 eura. Pod četiri, tražimo usvajanje zakona o penzijama, prihvatanje radnog staža za period od 1990. do 1999. godine, stvaranje socijalnog fonda za radnike koji su zbog privatizacije ostali bez posla i funkcioisanje posebne komore Vrhovnog suda u vezi isplate radnicima 20 posto od privatizacije preduzeća", kazao je Pajaziti.

Ispred Federacije kosovskih penzionera na protestu je govorio Riza Shala, koji je istakao da se pozicija penzionera već 14 godina nije promjenila.

"Nad penzionerima se vrše eksperimenti i toga nema nigdje u svijetu. Penzija nije ničiji poklon, to je lično pravo svakog penzionera stečeno radom i doprinosima", poručio je Shala.  

Penzije se na Kosovu kreću se od 60 eura za sve građane starije od 65 godina, do 120 eura za one koji imaju radni staž. Na Kosovu je, inače, između 40 i 45 posto nezaposlenog stanovništva. Zakon o radu je snazi od januara 2011. godine, ali se ne sprovodi onako kako bi trebalo, posebno u privatnom sektoru.