Zabrinutost analitičara i civilnog društva

Izbori se približavaju a Centralna izborna komisija (CIK) još uvijek nije uspjela da očisti liste. Analitičari i predstavnici civilnog društva strahuju da se liste namjerno ne čiste kako bi se stvorila mogućnost za zloupotrebu glasova.

Dok se u zemlji radi ozbiljno na pripremama za lokalne izbore na jesen ove godine veliki problem za kredibilitet i napredak novog izbornog procesa ostaju birački spiskovi.

Rezultati popisa iz 2011. godine izbacili su cifru od milion 739 hiljade i 825 stanovnika, dok je naknadnom dopunom podataka, na osnovu izvještaja objavljenog tokom mjeseca aprila 2014. godine, konačna broj stanovnika Kosova 1.815.606 stanovnika.

Kada se uzme u obzir birački spisak koji daje pravo glasa 1.705.272 osobama, onda raste zabrinutost kako može razlika biti tako mala, odnosno ukupan broj glasača sa ukupnim brojem stanovnika, piše list "Kosova Sot".

Analitičari i predstavnici civilnog društva ističu da ovim trendom održavanja izbornih lista, koji predstavlja paradoks da broj glasača bude približan broju stanovnika postavlja pod znakom pitanja kredibilitet narednih izbora.