Zbog protivljenja Srbije učešću Kosova na samitu u Ohridu

Sporazum Beograda i Prištine dovoden je u pitanje zbog protivljenja Srbije da Kosovo učestvuje na samitu u Ohridu, poručuju iz Vlade Kosova.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi ocjenio je za list "Danas" da protivljenje Beograda učešću predsjednice Kosova Atifete Jahjage na regionalnom samitu u Ohridu neće ostati bez odgovora, jer nije u skladu sa briselskim sporazumom.
"Plan za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova kao i briselski dijalog dvije strane ozbiljno su dovedeni u pitanje odlukom zvaničnog Beograda da stavi veto na učešće kosovskih predstavnika na predstojećem Samitu o regionalnoj saradnji", rekao je Selimi za "Danas". 
U intervjuu objavljenom na sajtu tog lista, Selimi je neveo da ovaj postupak Vlade Srbije "neće ostati bez odgovora, jer narušava suštinu dobre volje koja je iskazana da bi se normalizovali odnosi Kosova i Srbije". 
On je rekao da se tačka 14. sporazuma Beograda i Prištine odnosi na to da nijedna strana ne sme blokirati drugu u procesu evropske integracije, što je, prema Selimiju, prekršeno u slučaju Samita o regionalnoj saradnji. 
"Najnovija odluka Srbije da blokira učešće Kosova na samitu u Ohridu predstavlja najveći izazov do sada", dodao je. 
Makedonija je saopštila da Kosovo neće učestvovati na Samitu o regionalnoj saradnji u Ohridu 1. juna, jer se tome protivilo nekoliko zemalja učesnica. 
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije pozvana na Samit u Ohridu zbog protivljenja Srbije i Bosne i Hercegovine, izjavio je juče njen portparol Arber Vlahiu.