Salim Jenuzi, predsjednik Opštine Dragaš

Gašenje paralelnih struktura finansiranih od strane Srbije u opštini Dragaš biće lakše nego u ostalom dijelu Kosova, ocjenio je predsjednik ove opštine Salim Jenuzi. On je objasnio da su škole koje funkcionišu po paralelnom sistemu i dosad održavane i imale logističku podršku od strane institucija Kosova.

"Ovi nastavnici primaju samo plate iz Srbije. Dosadašnju podršku smo pružali samo zbog djece goranske nacionalnosti i roditelja koji su odlučili da svoju djecu pošalju u obrazovni sistem podržan od strane Srbije", izjavio je Jenuzi za Telegrafi.com.
On je objasnio da je samo 30 procenata učenika iz Gore uključeno u obrazovni sistem Srbije, dok se svake godine sve veći broj okreće obrazovnom sistemu Kosova.
"Čak je ove godine bilo učenika goranske nacionalnosti koji su direktno došli da uče albanski jezik, a ne srpski ili bosanski", izjavio je Jenuzi.
Predsjednik Jenuzi je istakao da još nisu imali kontakte sa predstavnicima Vlade Kosova po pitanju integrisanja paralelnih struktura.
"Sve zavisi od Vlade i od toga kako oni misle da urede ovu stvar", izjavio je on. 
Jenuzi je izjavio da nema nikakvih informacija o mogućnosti formiranja novih opština na teritoriji ove opštine. Ranije je bilo glasina od vodećih političara bošnjačke zajednice Kosova koji su tražili formiranje posebne opštine sa sjedištem u Dragašu.
"Za nove opštine ne znamo, ali postoje mogućnosti da budu formirane. Sve zavisi od Vlade Kosova i Parlamenta. Ali, ne postoji mogućnost da se u gradu Dragašu formiraju dvije opštine. To je bio projekat koji je pokušala da realizira Srbija“, rekao je Jenuzi.
Izvor: Telegrafi.com