Vlada Kosova usvojila Nacrt zakona za ratifikaciju sporazuma

Većinom glasova, bez ikakve debate Vlada Kosova je usvojila Nacrt zakona za ratifikaciju u načelu međunarodnog sporazuma koji uređuje normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i plan implementacije za ovo.

Odluka o proslijeđivanju Sporazuma Skupštini donijeta je nakon što je Vlada Srbije usvojila plan o implementaciji Sporazuma i odgovor predala visokoj predstavnci EU Catherine Ashton.

Vlada Kosova je danas donijela odluku da proslijedi Skupštini Kosova na ratifikaciju Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao i plan o implementaciji tog Sporazuma. Vlada taj sporazum proslijeđuje Skupštini u vidu nacrta zakona. Odluka o prosleđivanju Sporazuma Skupštini doneta je nakon što je Vlada Srbije usvojila plan o implementaciji Sporazuma i odgovor predala visokoj predstavnci EU Catherine Ashton.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je izjavio na sjednici Vlade da je, nakon potpisivanja plana o primjeni Sporazuma, predviđeno da obje zemlje ratifikuju Sporazum.

"Da bi se nešto ratifikovalo u Skupštini treba da ima saglasnost obje strane. Sada je i Srbija dala svoju saglasnost o planu primjene Sporazuma i zato smo danas na Vladi podigli ovo pitanje kako bi smo odmah proslijedili Skupštini", izjavio je premiijer Thaçi.