"Zajednička budućnost" ima jednog poslanika više od SLS

Poslanička grupa "Zajednička budućnost" koju u Skupštini Kosova većinom čine poslanici koji su napustili Samostalnu liberalnu stranku zatražila je mjesto potpredsjednika parlamenta koje sada ima SLS, kao i mjesto predsjednika komisije za zajednice.

Predsjedništvo Skupštine Kosova nije želelo da arbitrira u sukobu dvije grupe poslanika predstavnika srpske zajednice već je predložila da se dvije grupe saglase oko predstavljanja u tijelima Skupštine.

Potpredsjednik Skupštine Kosova Petar Miletić, predstavnik SLS, za dnevnik "Kosova sot" rekao je da dvije grupe mogu da razgovaraju samo oko predstavljanja u skupštinskim komisijama, ali da o drugim pitanjima nemaju šta da razgovaraju.

"Oni su zatražili mjesto potpredsjednika Skupštine Kosova koje pripada srpskoj zajednici, ali je tu ustav jasan, pošto se traži dvotrećinska većina da se promjeni predsjednik ili potpredsjednik Skupštine. Tako da kada uspeju da obezbjede glasove dvije trećine poslanika mogu da računaju da dobiju taj mandat", rekao je Miletić.

Šef poslaničke grupe "Zajednička budućnost" Goran Mariković je izjavio da njihova grupa ima jednog poslanika više od SLS i da shodno tome treba da dobije jedno od dva mjesta koje ima srpska zajednica.