Rada Trajković:

Sporazum između Kosova i Srbije predstavlja nešto što nudi stabilnost, izjavila je za agenciju Anadolija Rada Trajković, poslanica “Jednstvene srpske liste” u Skupštini Kosova.

"Mislim da će Zajednica srpskih opština suštinski predstavljati nuđenje jedne koegzistencije između institucija u kojima će biti dominantno Srbi i institucija koje će biti dominantno albanske", ocjenila je Trajković i dodala da će ta unutrašnja koegzistencija preći i u koegzistenciju Kosova i Srbije.
Ona je kazala da je za nju najveći prioritet stabilnost Srba na Kosovu, u smislu broja stanovnika, i da zato Srbi sa sjevera Kosova treba da prihvate briselski sporazum.
"Srbi sa sjevera Kosova treba da učestvuju u nečemu što će relaksirati stanovništvo i ne izazivati paniku i incidente koji bi mogli narušiti i onako vrlo, vrlo lošu etničku strukturu prostora Kosova", kazala je Rada Trajković.
Iako su političari sa sjevera Kosova navikli da Beograd funkcioniše kako oni hoće, Beograd je ovoga puta rješen da sporazum implementira, smatra Rada Trajković.
"Imam utisak da je Beograd ovoga puta potpuno jasan i da nema dvosmislenosti u njihovim izjavama i da će se ipak prići rješavanju implementacije sporazuma. Ja ne vidim razlog zašto Srbi sa sjevera Kosova ne bi bili deo tog procesa jer lično znam da je jedan dio Srba potpuno spreman da učestvuje u procesu”, istakla je.
Prema njenom mišljenju paralelne bezbjedonosne strukture na sjeveru Kosova treba da prestanu da se "nazivaju paralelnim i da se legalizuju".
"Imamo s jedne strane izjavu predhodnog medijatora pregovora Coopera koji je rekao da je Evropska unija spremna i finansijski da podrži transformaciju bezbjedonosnog sektora na sjeveru što mnogo znači za ekonomsku sigurnost ljudi koji su unutar tog sistema i s druge strane Srbima se nudi mogućnost da aktivnim učešćem stvore bezbjednonosno okruženje koje bi odgovaralo stanovništvu u smislu koristi od funkcionisanja i bezbjednosti i pravosuđa", kazala je Trajković.  
Ona je napomenula da bi, zbog predhodnih loših iskustava u primjeni nekih sporazuma, sa svim što je dogovoreno u Briselu trebalo ići prije svega kroz zakonodavne institucije, a s druge strane bi Srbija trebala da učini napore da izlazak Srba na izbore bude reprezentativan u smislu predstavnika koji će zastupati njihove interese.