Presuda Osnovnog suda u Peći

Tročlano sudsko vijeće Osnovnog suda u Peći, pod predsjedavanjem Eulexovog sudije, osudilo je četiri osobe za krivična djela zloupotrebe službenog položaja i srodna krivična djela izrekavši im ukupnu kaznu zatvora od 13 godina i 6 mjeseci, javlja press služba Eulexa

Optuženi Nazmi Mustafi osuđen je po dvije tačke optužbe za zloupotrebu službenog položaja. Takođe je osuđen zbog nezakonitog posjedovanja vatrenog oružja. Mustafi je osuđen na zbirnu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i novčanu kaznu u iznosu od deset hiljada eura. Takođe mu je zabranjeno obavljanje javnih funkcija tokom perioda od tri godine nakon odsluženja kazne.
Optuženi Reshat Zherka i Xhelal Zherka osuđeni su zbog krivičnih dijela trgovine uticajem i podstrekivanja na zloupotrebu službenog položaja. Ova krivična dijela počinjena su u saučesništvu. Obje optužene osobe osuđene su na zbirnu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i novčane kazne u iznosu od deset hiljada eura.
Optužena Mirela Ndoci osuđena je zbog krivičnog dijela pružanja pomoći pri zloupotrebi službenog položaja.Osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i novčanu kaznu u iznosu od deset hiljada evua.
Optuženi Nazmi Mustafi počinio je krivična dela za koja se tereti u vreme dok je bio zaposlen kao Specijalni Tužilac u Kancelariji Specijalnog Tužilaštva Republike Kosovo.
Slučaj je bio krivično gonjen od strane EULEX-ovog tužioca. Sve strane imaju pravo žalbe, stoji u saopštenju Eulexa.